Банкеръ Daily

Общество и политика

Нидерландия и Испания ще изпратят изтребители за охрана на българското въздушно пространство

Министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че предстои участие на сили от съюзни държави в мисията Air Policing. Той поясни, че става дума за изтребители – четвърто-пето поколение, с които България не разполага. В близките дни предстои ротация на силите на Испания, за което следващата седмица Министерският съвет ще вземе решение. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май.

„Става въпрос за ротация в единия случай на 5 до 7 самолета, а в другия – на два самолета. Испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter, а нидерландският – с изтребители F-35. Очевидно е, че след като такъв тип способности и техника България няма, именно солидарността на държавите-членки на НАТО води до използването на съвместни способности там, където е възможно и в съответствие със желанието на съответните държави“, подчерта Стефан Янев.

По отношение на изявлението на руското външно министерство за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния министър Янев подчерта: „Не искам българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“.

Стефан Янев бе категоричен, че ще работи за възможно най-бързо довеждане на способностите на Българската армия и Въоръжени сили до желаното състояние.

Днес той присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, припомня Министерството на отбраната.

„Отговорностите, които аз имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили“, Стефан Янев за напрежението по Източния фланг на НАТО.

„Ние добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и, че има определени недостатъци. Именно тези недостатъци, там, където ги имаме, и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО“, допълни министърът на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във