Банкеръ Daily

Общество и политика

Нидерландия е на първо място у нас по преки чуждестранни инвестиции

Вицепремиерът в предишното правителство Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и посланикът на Кралство Нидерландия в София Берендина Мария Тен Тъшър (вдясно) засадиха холандски лалета в градинката между Софийския университет и Народното събрание. Цветята са дарени от Холандия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения през миналата година.

Държавният глава Румен Радев ще удостои с орден „Мадарски конник“ - първа степен посланикът на Кралство Нидерландия у нас Берендина Мария тен Тъшър, съобщиха от канцеларията на държавния глава. Тя е у нас от декември 2017 година.

Отличието ще бъде връчено за големите заслуги на дипломата за укрепването и задълбочаването на приятелските връзки и сътрудничеството между Република България и Кралство Нидерландия.

През 2020 г. нетните инвестиции от Кралство Нидерландия в България са на стойност 393.9 млн. евро.

До края на миналата година размерът на преките чуждестранни инвестиции на Нидерландия в България възлизат на 7.08 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на вложенията на нидерландски фирми в България.

За периода от 2008 г. до момента има 5 проекта сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите с участие на нидерландски инвеститори.

Кралство Нидерландия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Още от 2021-а стокообменът е надхвърлил един милиард евро и продължава да расте. 

През пандемичната 2020 г. износът ни за тази страна е в размер на 736.6 млн. евро, като има спад от 2.7% в сравнение с 2019-а. Вносът от Кралство Нидерландия е на стойност 1.22 млрд. евро прии 1% ръст на годишна база. Салдото е отрицателно за България и е на стойност минус 481.4 млн. евро. Стокообменът между двете страни възлиза на 1.95 млрд.евро.

Водещи стоки в износа за Нидерландия през миналата година са семена от слънчоглед (9.2%), биодизел (7.9%), медикаменти (6.1%), семена от репица или рапида (4.6%), царевица (4.6%) и други.

Във вноса от Нидерландия преобладават биодизел и смеси от биодизел (9.0%), медикаменти (7.2%), електрически апарати за телефония (5.8%), кръвни продукти (4.1%), трактори (3.1%) и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във