Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Нямаше да сме първи по смъртност, ако правехме повече тестове

Здравният министър Костадин Ангелов обясни първото място на България по смъртност от COVID-19 с разликата в броя на тестовете. Според изследване на университета Джонс Хопкинс България е на първо място в Европа и второ в света по брой на починалите от коронавирус.

"Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Ако тестовете са пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност", каза Ангелов. Според него, така съотношението заразени-починали би било различно.

Той не отрече, че броят на тежките случаи расте, но подчерта, че здравната система се справя.

Министърът уточни, че дори при данните ни в момента, системата удържа на натиска: "Вие виждате, че хоспитализираните са повече при втората криза. Системата удържа на този натиск и ще направим цялата организация така, че да издържим и да не сме като държави като Гърция или други и да искаме помощ, особено по отношение на реанимация."

Страната ни има готовност да получи един милион ваксини на „Пфайзер“ от допълнителните 10 милиона по линия на Европейската комисия. Днес ще се проведе последната среща на ниво експерти, в която страната ни участва и на която се обсъжда разпределянето на допълнителни ваксини. "Като допълнително количество ваксини, които ние ще поръчаме от фирма „Пфайзер“ са 1,5 млн., като ще се опитаме доставките от четвъртото тримесечие да ги изместим във второто", обяви Ангелов.

Здравният министър беше на посещение в болницата в Ямбол и заяви, че ще продължи обиколката си в регионите с най-голям ръст на заразени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във