Банкеръ Daily

Тошко Йорданов:

Нямаме проблем с "Продължаваме промяната"

Официална писмена покана от "Продължаваме промяната" не сме получавали, то си има правила. Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кулоарите на Народното събрание.

По думите му "Продължаваме промяната "няма 121 депутати и ще продължава да нямат и ще продължават да търсят. "Трябваше да проведат разговорите си нормално, да изпратят покани", каза още той.

Нямаме проблем с "Продължаваме промяната", заяви той и допълни, че имат разминавания, но целите им се припокриват. "Проблемите се казват Асен Василев и Кирил Петков, те нарушаваха коалиционните споразумения и ние това го повтаряме 4 месеца. Не знам защо се казва, че ние смя развалили коалицията", категоричен е Йорданов.

"Нека да видим на кого ще бъде връчен третият мандат. Това е конституционна процедура и не е като да отидем да си вземем нещо или да не го вземем. Всеки, който получи мандат, е длъжен да опита да състави правителство", отсече още той.

По-рано сутринта Йорданов каза пред БНТ, че не знае да е изпращана писмена покана до ИТН за преговори. "И да е пратена, ние теоретично нямаме за какво да разговаряме, тъй като водещите на мандата са ПП и те подходиха по доста безумен начин", допълни той.

"Първо казаха, че няма да разговарят с политически представители повече, после започнаха да разговарят и да натискат отделно депутати от ИТН. Говориха с шестте отцепници и накрая стигнаха до нас, когато им останаха по-малко от 24 часа'', коментира той.

Предлагането на Кирил Петков и Асен Василев в правителството е съзнателно направено, за да не се реализира мандатът, смята Йорданов.

"Действията им през тази седмица - дърпането, натискът на депутати и роднините им - точно от тези двамата - обезсмисля разговорите с тях под всякаква форма. Ако ПП върнат неизпълнен мандат, ГЕРБ ще върнат втория и опциите остават между БСП, ДБ и може би ние. Всяка една от тези партии предполагам, че няма да подходи по начина на ПП и ще се опита да състави правителство, или да води разговори както си е по правилата - с политическите партии, с търсене на консенсус за програма за конкретни цели, състав на Министерски съвет", коментира Йорданов.

На въпрос коя е най-голямата грешка на ИТН в този парламент, Йорданов заяви, че е трябвало "по-рано да бие тъпана".

"Може би трябваше да се опитам по-рано да бия тъпана, че нещата не вървят добре в тази коалиция. Тя скърца още от януари-февруари. Още там трябваше да предизвикаме сериозни разговори и това е наша вина. Вина е, че се съгласявахме, включително за противоконституционни неща, само за да бъдем в тази коалиция", завърши той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във