Банкеръ Daily

Бойко Рашков за мигрантския натиск:

Нямаме основание да сме спокойни

Мигрантският натиск се отчита във всички европейски страни. Отдава се голямо значение на тези групи, които непрекъснато приближават към европейската част, най-вече афганистанци. Движат се, наближават към Турция и ние очакваме, че ще направят опит да проникнат и на територията на България, така че проблемът се усложнява.

Това заяви служебният министър на МВР Бойко Рашков пред журналисти във връзка с мигрантския натиск върху страната ни откъм Турция и Гърция. 

,,Това изисква от нас подготовка и вземането на адекватни мерки. Нямаме основание да сме спокойни, защото обстоятелствата налагат вземането на мерки, включително използването на силите на жандармерията, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, но и в случай ако мигрантите я пресекат – да бъдат откривани във вътрешността на страната. Ще полагаме още по-големи усилия в тази насока. Ние сме източната граница на Европейския съюз и сме поели ангажимент към всички държави-членки. При необходимост ще се увеличи броят на полицейските служители, които да се командироват в района на границите ни с Гърция и Турция'', допълни министър Рашков.

Той поясни, че мигрантите нямат особено желание да остават в нашата страна, тъй като повечето от тях използват територията, за да продължат пътя си към Централна и Западна Европа.

Този въпрос (с мигрантите) ще бъде поставен с цялата си сериозност по време на КСНС при президента, увери силовият министър.

Бойко Рашков допълни, че се вземат и "наказателни мерки" спрямо българските каналджии, които подпомагат мигрантите при влизането им на наша територия.

На журналистически въпрос дали би останал в един евентуално редовен кабинет Рашков отговори, че "все още е рано да се обсъжда този въпрос". След това обаче уточни, че Министерството на вътрешните работи е толкова голямо, че при него винаги има нужда от промени и реформи.

"Това е мегаминистерство и винаги има възможности за оптимални реформи, включително и по отношение на кадрите. Като че ли досега никой не е посмял да извършва сериозни реформи. Ако с моите колеги от ръководството на МВР имаме достатъчно време, обмисляме откъде да започнем тази изключително важна и необходима дейност, която за съжаление е непопулярна. В обществото ни битува идеята, че нашата страна е малка и трябва да мисли за своята администрация, т.е. да е достатъчна, а не прекалено раздута. Така че бихме действали в тази насока, но това не означава, че ще намалим боеспособността на министерството в никакъв случай", завърши служебният вътрешен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във