Банкеръ Daily

Общество и политика

Нямаме нито едно висше училище в списъка на европейските университетски мрежи

Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък на европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум, посветен на качеството на образованието.

Според министъра висшето образование в страната е изправено пред предизвикателства.Има неравенства в образованието, а голяма част от младите преподаватели се губят, защото самите учебни заведения използват такъв модел на управление. 

"Трябва да намаляваме приема. Ще продължим с тази политика, но има опасност да генерира още неравенства" заяви Вълчев. Той съобщи, че ресорното министерство е предложило финансиране на национални програми в системата за висше образование. "Нямаме списък от програми, но заедно ще го изготвим", допълни още министърът. По негови думи основната задача на университетите е да бъдат свързани. Затова ще се направи платформа за кандидатстване от чужбина и ще се облекчи визовия режим. "Ние трябва да насърчаваме политики. Трябва да финансираме политики, а не общо поддържане. Ако искате повече средства, обединете се и поддържайте младите преподаватели", апелира той.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова разпределението на средствата за учебните заведения трябва да бъде на база постигнати резултати. "София има шанс в нея да се намират най-много и най-добрите университети. Но това е свързано и с по-големи изисквания на бизнеса и гражданите", каза още тя. Предизвикателства пред висшето образование в страната са големи. От една страна намаляващият брой студенти, а от друга изисквания и качество на образованието. Развитието на София се дължи на образованите и предприемчиви млади хора, допълни Фандъкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във