Банкеръ Daily

Проф. Илко Гетов:

Нямаме никакви притеснения за безопасността на детските ваксини

Проф. Илко Гетов

Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

Ваксинирането е гаранцията за спирането на разпространението на заболяването и връщането към нормалните условия на живот, защото твърде дълъг стана периодът, в който ние живеем под изолация и мерки, допълни той.

Потребността от ваксини е глобална, в някои европейски страни има недостиг на бустерна доза, съобщи още експертът.

Относно бустерната доза той коментира, че се понася по-леко от втората, но все още не е ясно какъв е периодът на защита.

Никой не може да каже за колко месеца ще е ефикасна бустерната доза. Нещата се наблюдават изключително стриктно. Компаниите вече работят и имат отговорност в рамките на 100 дни да представят нов вариант на ваксините, ако тези не работят за Омикрон, обясни проф. Гетов.

Нека тези, които са скептици или са настроени антиваксърски - нека да питат, нека да търсят информация, аз ежедневно предоставям такава, призова проф. Гетов.

Той призна, че заради ниското ниво на ваксинация у нас, е възможно да се стигне до това държави да не препоръчват на гражданите си посещения в България.

Надявам се да го отложим този Омикрон малко в края на февруари-март, сподели проф. Гетов.

За новия вариант той уточни, че по-бързо се разпространява, но по-леко се изкарва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във