Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЯМАМ СЪМНЕНИЯ ПО СДЕЛКАТА С БУЛБАНК

Г-н Стела, как ще коментирате желанието на правителството да се увеличи бюджетният дефицит от 1.5 на 2.5 процента?


- Трудно ми е да си представя как дефицитът през тази година може да бъде толкова голям. В момента излишъкът в бюджета е над 300 млн. лева.

Какво е становището ви за подписване на ново споразумение между България и МВФ? Кога трябва да бъде обсъдено то и каква ще е неговата продължителност?


- Това е въпрос, който в момента се обсъжда, и вероятно решението по него ще бъде оповестено на годишната среща на МВФ през септември в Прага. Твърде възможно е на страни като България вече да не се предлагат тригодишни споразумения. Това, разбира се, засега са само предположения.


Не виждам обаче причина сегашното споразумение да бъде прекратено предсрочно, все още има една година от него. След като то изтече, България ще има ново правителство, което, ако пожелае, може да обсъди с МВФ възможности за бъдещо сътрудничество. Теоретично може да се прекрати и сегашното споразумение, но аз лично не виждам мотиви за това. Най-добре е кабинетът да се придържа към изпълнението на програмата по него.

Според някои български всекидневници вие сте изказали съмнения за стойността на лева и за ефективността на Валутния борд за икономика на България. Ще развиете ли тази своя позиция?


- Валутният борд работи перфектно. Явно някой пак не е разбрал какво искам да кажа, а именно - че Валутният борд е най-хубавото нещо, което се е случвало на България през последните три години. Смятам, че той трябва да остане, докато страната бъде приета в Европейския съюз.


Колкото до лева, редица правителства се опитваха да си играят със стойността на парите на хората, а сегашният кабинет реши повече да не прави това.


Някои вестници обаче са доказали, че могат да направят от нищо нещо.

Бихте ли споделили вашата оценка за състоянието на платежния баланс на страната?


- В момента, според мен, няма основание за каквито и да било притеснения в тази насока. Докато износът е голям, едва ли може да възникне сериозна заплаха за платежния баланс.

Смятате ли, че някои данъци могат да бъдат намалени?


- Намаляването на данъците може да стане през следващата година. Разбира се, става дума за разумна и постепенна промяна. По време на посещението на мисията на Фонда в България, което започна на 16 юни, ще разгледаме бюджетните параметри, за да преценим какви данъчни промени са допустими. Възможно е да се намалят социалните осигуровки, данък печалба и данък общ доход. Размерът на намалението ще зависи и от това, колко данъци ще бъдат променени.

Защо според вас не бива да се замразяват цените на електроенергията?


- Представете си ситуация, в която увеличаването на цените води до намаляване на приходите, тъй като се снижава потреблението. В такъв случай цените не трябва да се повишават, защото ще се стигне до загуби. Що се отнася до парното, този аргумент е резонен.


Не вярвам обаче, че ако се увеличи цената на електроенергията потреблението ще се свие толкова драстично, че да се стигне до загуби. Въпросът е по-скоро как ще се отрази на НЕК замразяването на цените? И това е първият въпрос, който ще зададат представителите на мисията пък при пристигането си в България.

Вярно ли е, че сте имали разгорещен спор с г-н Иван Шиляшки на тази тема?


- Работя за МВФ от шестнадесет години и съм имал най-различни спорове. С г-н Шиляшки се виждаме често и обсъждаме различни въпроси. Не става въпрос за лични конфликти, просто правителството реши да замрази цените, а ние не сме съгласни с това.

Доколко преструктурирането на НЕК и Булгаргаз върви според договорените срокове?


- Не мисля, че реалното преструктуриране на Булгаргаз е започнало - засега се провежда само финансовото му оздравяване. За НЕК е съвсем рано да се говори.

Достатъчно прозрачна ли е сделката за продажбата на БУЛБАНК и има ли основания класираният на второ място консорциум Кановас да се съмнява в избора на предпочетения купувач Уникредито Италиано?


- Не знам подробности по нито една от офертите, нито цени, нито каквито и да е параметри, тъй като това е конфиденциална информация. В много случаи през последните две години и половина кандидати, които са изгубили дадена сделка, са ми се оплаквали. Това, което винаги най-много ме е учудвало, е откъде те знаят параметрите на останалите оферти, за да преценяват, че тяхната е по-добра? Според мен първо трябва да си зададете този въпрос.


По отношение на БУЛБАНК нямам никакво основание да поставям под съмнение начина, по който е бил избран купувачът. От консорциума Кановас се оплакват просто защото са останали втори. Смятам, че предпочетеният купувач е избран от професионалисти по същия начин, по който това беше направено в случаите, да речем, с ХЕБРОСБАНК и ЕКСПРЕСБАНК. Съдейки от това, което чух, и трите оферти за БУЛБАНК са били много добри. Най-лошото за БКК би било да има само един кандидат и да няма избор.

А мнението ви за приватизацията като цяло?


- През последните няколко години се приватизираха по над 1000 предприятия годишно. Естествено е, че нямаше капацитет те да се продават със същата прецизност, както ако ставаше въпрос за четири-пет предприятия годишно.

Очаквате ли скоро да приключи сделката за БТК и каква е прогнозата ви за раздържавяването на Булгартабак?


- Предполагам, че сделката за БТК е въпрос на време. Що се отнася до приватизацията на Булгартабак, очаквам една комплицирана процедура. Компанията има много дъщерни структури, а и спецификата на самата индустрия е доста сложна.

От вашите отговори излиза, че всичко се изпълнява по план, че показателите са добри и правителството се справя отлично. Но обикновените хора не усещат това и са на точно противоположното мнение?


- Има неща, които не могат да се отрекат. Например, че износът се е увеличил с 25% през първото тримесечие на годината. Икономическата активност е по-голяма, отколкото през миналата година, макроикономическите показатели също са значително по-добри. Трябва обаче да си спомните, че през 1996 г. БВП намаля с 10%, през 1997 г. - с още 17 на сто. Необходимо е да минат поне три-четири години с ръст на БВП от 4-5%, за да го усетят хората в подобрения си живот. Колкото си по-далеч от България, толкова по-хубава ти изглежда картината в страната.

Кога изтича вашият мандат като постоянен представител на МВФ в България?


- По принцип мандатът ми изтича през януари следващата година и тогава, ако искам, мога да остана или да си потърся някаква друга работа. До неотдавна си мислех, че ще ми е интересно да съм тук до след изборите, но вече не съм съвсем сигурен. Прекалено рано започна замерянето с кал и до идната пролет на хората просто ще им омръзне. Всеки е срещу всеки, всеки на всекиго е враг... Това би било по-разбираемо, ако до гласуването оставаха два-три месеца.


По-лошото обаче е, че се правят опити за очерняне на сегашното управление, а никой - нито Първанов, нито Овчаров, нито който и да било друг, не си прави труда да предложи някаква алтернатива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във