Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЯМАМ НИКАКВА КОНКУРЕНЦИЯ

Любо беше национален състезател в продължение на 15 години (1983-1998), през които натрупа и десет сезона в един от най-силните волейболни шампионати в Европа - италианския. В Италия игра последователно в отборите на Агридженто (1990- 1991) Сполето (1991-1992), Алпитур (1992-1995), Скио (1995-1996) Фано (1997-1998) и Наполи (1998-1999), а през сезона 1996-1997 г. стана шампион на Гърция с Арис. През 1999 г. се завърна в България и започна изкъсо да следи бизнеса си. От пет години е изключителен дистрибутор за България на японската фирма за спортна екипировка Асикс. А преди година откри и верига магазини за едрогабаритни дрехи. Затова и фирмата му се нарича XXL. Столичани знаят неговия магазин на бул. В.Левски 63, но такива има вече и в Пловдив, Бургас и Русе.


Другата страст на Любо Ганев са компютрите. Всеки момент ще се появи неговата уеб-страницата (www.asics.bg), а последната му идея е да започне продажби чрез ИНТЕРНЕТ.

Г-н Ганев, тъжна ли беше раздялата ви със спорта и как скочихте в непознатите води на бизнеса?


- Не, не бих казал, че раздялата ми със спорта е била тъжна, по-скоро естествена. Сам взех решението да се откажа. Пък и в България се бях захванал с доста неща. Като се прибрах миналото лято, започнах и нов бизнес - магазините за дрехи и обувки за големи хора, в които се продава всичко за нестандартните българи, с размери от 54 до 84. Видях, че има доста голямо търсене и ми стана ясно, че няма да остана без клиентела. Свързах се с една фабрика в Анкона - Еманюел, която се занимава само с такова производство и предлага модни линии - като се почне от обувките, мине се през бельото, панталоните, ризите, елечетата, якетата, аксесоарите. Стремя се в моите магазини да има голямо разнообразие, защото знам, че само с това можеш да спечелиш клиенти. Рекламата на магазините XXL е: Обличаме големите мъже и събличаме малките женички. Това е шега, разбира се... Работя по системата на картотекирането - записвам редовните клиенти, давам им специални карти за намаление. Знам техните мерки, примерно панталон 62-ри номер, риза 3 пъти XL, обувки N 53. И като дойде клиентът, направо му ги давам, без да се налага да ги мери. А щом пристигне новата стока, независимо дали е от зимната, или лятната колекция, обикновено се обаждам на всички по телефона, за да ги информирам...

Италиански патент ли е това обслужване?


- Да, в Италия е така. За да направиш специализиран магазин, трябва да имаш добър контакт със своите клиенти. Не мога да разчитам на случайно минаващи край магазина хора, а на тези, които другаде не могат да си намерят нищо. Тази връзка за мен е много важна, защото така разбирам и какво мислят купувачите за една или друга тенденция в облеклото. Радостното е, че моите клиенти са много доволни, а и аз се стремя да им угаждам. Примерно един панталон го имам поне в четири-пет цвята, същото се отнася за ризите, обувките...

Какъв е годишният оборот на фирмата?


- Не съм го изчислявал, пък и за мен не е толкова важно. Важното е, че се продават по няколко хиляди бройки годишно, което е много добре.

А ако в България направите фабрика като тази в Анкона, няма ли да е по-изгодно?


- Сложно е, тъй като самата линия за производство е много специфична, кройките на дрехите са уникални. Затова една фабрика, която има капацитет примерно 3000 бройки на месец, ако произведе 3000 панталона от един модел в определен цвят, едва ли ще може да ги продаде на пазара в собствената си страна. Все пак става дума за нестандартни стоки, които не се купуват масово. Фирмата Еманюел разчита не само на италианския, а и на европейския пазар. И след като вече я има, какъв е смисълът да откривам топлата вода?

Как бихте определили габаритите на клиентите си?


- Най-продаваните номера панталони са 62 и 64. Разбира се, има и такива, които купуват до N84. Като гледам по улиците, виждам, че имам потенциални клиенти, които още не са идвали. Отскоро започнах да внасям и обувки. Те са направени специално за моята фирма XXL и носят моето име. Любопитното при тях е, че са тествани да издържат тегло от 180 кг, много са здрави.

Пет години вече сте в бизнеса...


- С Акикс започнах преди пет години, но едва от миналото лято се занимавам сериозно, всеки ден. И страшно ми харесва, тъй като контактувам по цял ден с хора. Много динамична професия се оказа. Почти през седмица пътувам до Италия за договори, доставки на стоки и т.н.

Трудно ли се пробива на нашия пазар?


- Имам щастието в новата ми фирма Роял Спорт да работя със сериозни съдружници, които са от доста време в бизнеса - знаете, че фабриката Роял кейк и обединението Роял Фуутс имат над 60 дистрибутори само в България. Затова си мисля, че лесно се работи, когато предварително е изградена мрежа и когато се знае какво трябва да се прави. За XXL също съм спокоен - просто защото нишата, в която работя, много трудно може да се заеме от други хора - практически нямам никаква конкуренция. Има български магазини, предлагащи подобна стока, и то по-евтина, но качеството е направо под всякаква критика. Големите хора заслужават голямо внимание... Бизнес навсякъде се прави трудно. Даже ми се струва, че в момента в България е по-лесно, отколкото на Запад. Там вече всички сектори отдавна са заети и много трудно ще намериш нещо, в което можеш да изплуваш.

Налагало ли ви се е да давате рушвети?


- Не, такива проблеми не съм имал. Нивото, на което работя, не е толкова високо, че да се иска намесата на някакви държавни служители или учреждения. Нямам проблеми и на митниците. В крайна сметка, когато всичко е легално и според закона, не можеш да имаш подобни проблеми.

Помага ли ви това, че сте известен спортист?


- Може би помага, най-вече в контактите с хора, дори и когато са от друг бизнес. Приемат ме много добре и това започва да ми харесва... Спортът ме е научил да се оправям с живота. Все още съм любопитен и искам сам да си върша работата, да видя сам как работи един механизъм. Обичам да правя нещо не защото така трябва, а защото искам да го проумея. Затова се навирам навсякъде.

С коя българска банка работите?


- Като ходя в Италия за стока, там се разплащам директно и не се налагат банкови операции, преводи и т.н. Честно казано, аз не разбирам от тези неща. Моята счетоводителка се занимава с банковите дела.

Нямаше ли да се чувствате по-добре, ако бяхте започнали бизнеса си в Италия?


- Не, на мен винаги ми е харесвало у нас. В крайна сметка в България съм израснал, постигнал съм много успехи в личния си живот и като състезател. Много хора тук ме уважават, имам много приятели. Дори това, че сега е трудно да се прави бизнес в България, не значи, че е невъзможно. Естествено, трябва да се правят повече жертви и да внимаваш с какво се захващаш.

Не ви ли влече спортът, пък макар вече и на друго ниво?


- Покрай волейбола видях и научих много неща. Така че рано или късно ще правя нещо в него, сигурен съм. Сега с Роял кейк сме спонсори на волейболните отбори на ЦСКА. Планираме да станем спонсори и на турнирите по плажен волейбол в България. Следващите няколко години за мен ще бъдат решаващи. Искам да видя дали ще се справя. Мисля, че с правилни бизнеспартньори и добро отношение към хората би трябвало да успея.

Доколкото знам, сте попадал и на неправилни партньори...


- Да, имах проблем със стария управител на бившата ми фирма Мултиспорт. Намериха се много документи с невярно съдържание, за които нищо не съм знаел, липсваха стоки, неотчетени продажби, взимани пари уж за фирмата и т.н. Завлече ме с доста пари...

Колко доста?


- Не съм ги смятал точно, но са около 200 000 долара. Доколкото знам, избягал е в чужбина. Направих оплакване в полицията, започна даже следствие, но още не знам какъв е резултатът и въобще дали ще го намерят. Но аз всичко съм забравил и си казвам: каквото е станало - станало. Докато играех волейбол, нямах възможност нито да контролирам, нито да знам какво става с моя бизнес. Но сега държа всичко в ръцете си, така че гледам напред...

Facebook logo
Бъдете с нас и във