Банкеръ Daily

Общество и политика

Нямало защо да се намалява учебния материал за матурите

Няма основание да бъде намален учебният материал за матурите. Това коментира началникът на Регионално управление на образованието за София-град Ваня Кастрева.

Тя напомни още, че не е изключена възможността, след като се подаде заявление, ученикът да остане на дистанционно обучение. Родителите обаче трябва да осигурят техническата възможност това да се случи, като в София има 1000 такива случая.

„Трябва да гарантираме спокойствието на родители, защото когато човек е тревожен, резултатите не са добри. За дванадесетокласниците, смятам, че те нямат основание да искат редуциране на учебния материал. Защото те отдавна знаят за зрелостните изпити. Въпрос на организация и мотивация е те да се подготвят за тях. За мен дискусията за намаляване на учебния материал е демотивираща. Вече е късно, тепърва да казваме сега кое отпада от материала, смятам, че ще е нечестно спрямо тях“, коментира Кастрева.

Не се обсъжда промяна на датите за матурите, разкри тя. По думите й при благоприятна епидемиологична обстановка изпитите ще се проведат според предвидения график.

Кастрева е на мнение, че доколко е ефективно е-обучението зависи от домашната среда, но категорично не означава неучене. Отговорност на учителите е да поддържат връзка с родителите на децата, така че да се намалят дефицитите. Тя добави тезата си, че щом учениците могат да се обучават присъствено, паралелно могат да се обучават и в образователните центрове.

От понеделник, 12 април, учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище, както и три класа на учениците от 5 до 12 клас, като се започва със 7,8,10 клас. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на редовния брифинг на НОЩ.

От 26 април се връщат 5, 9, 12 клас, ако ситуацията позволява. "12 клас е важно да се върнат, тъй като приключват средата на май месец", обясни министърът. На 17 май се връщат 6 и 11 клас. За 12 седмици - 6 редувания, 7 и 12 клас са приоритизирани. Във всички училища се възстановяват практическите занятия. По отношение на езиковите центрове все още не е ясно - здравният министър Костадин Ангелов каза, че се водят разговори.

Министър Красимир Вълче коментира и искането на омбудсмана за отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас: "Изпитите са част от процеса, те мотивират, карат учениците да учат, образователният популизъм" накрая може да отменим външно, вътрешно оценяване, отсъствия и накрая самото образование".

Facebook logo
Бъдете с нас и във