Банкеръ Daily

Деница Сачева:

Няма тема за оставката на Борисов, но всички варианти са възможни

"Няма тема за оставката на Борисов, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична. Пред нас стоят важни задачи и първата е отвореният дебат за промени в Конституцията и темите, свързани с върховенството на закона, изборния кодекс, актуализацията на бюджета и приемането на бюджета за следващата година." Това каза в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева.

Тя изтъкна, че темата за върховенството на закона няма да бъде решена с протести, а с диалог между всички партии. 

"Не бих определила протестите като "гражданска война", няма идеология. Това е форма на граждански протест. Това, което ме тревожи, е ескалацията на омразата - хората не смеят да си кажат "Добър ден", заяви социалният министър

Според Сачева тази ескалация ще бележи бъдещето политическо развитие на държавата. "Онези лидери, които не я спират, след това няма да могат да посадят нищо върху тази почва. На първо място това е "Отровното трио", на второ място е президентът. Не се търси диалог, а точно обратното", смята тя.

По думите на министъра нито един представител на българското правителство и на управляващата партия няма никакъв интерес и никога не е призовавал за кръв на протестите. "Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. Как правим така, че да има активни провокации, къде са доказателствата за това?", попита тя и допълни, че управлението търпи негативи от ситуацията, но въпреки това се опитва да прави всичко възможно за деескалация на напрежението.

"Не искаме проверки на контролни органи да се разглеждат като репресия срещу българския бизнес", каза още Деница Сачева по повод вчерашните събития във веригата „Хиполенд“.

"Още вчера вътрешният министър разговаря с г-н Колев и го увери, че проверката е приключена. Това съвпадение беше прието негативно от мен и други колеги. Взети са мерки, за да не се чувства г-н Колев притиснат по какъвто и да било начин и да продължи да изразява своята гражданска позиция по начина, по който счита, че е правилно", увери министърът.

Малко по-рано собственикът на веригата магазини за детски играчки Мариан Колев съобщи пред медията, че е получил предложение да продаде бизнеса си, но не пряко от Александър Сталийски, сочен за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, а от съдружничка в негова фирма.

"Не познавам Сталийски и Пеевски. Имах предложение да ми бъде купен бизнесът от съдружничка на фирма на Сталийски, а впоследствие един от близките на Сталийски си позволил да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути", каза Колев.

Собственикът на "Хиполенд" публикува критичен към управлението пост във Фейсбук, след като синът му е бил обгазен на протеста на 2 септември. Ден по-късно "Икономическа полиция", Главна дирекция "Надзор на пазара" и данъчните влязоха в офисите и магазините на "Хиполенд".

След като проверката била прекратена, вътрешният министър Христо Терзийски се свързал с Колев. Станало ясно, че Терзийски не е уведомен за проверката и бил ядосан, че тя е извършена без неговото знание.

Проверката е установила несъответствие от 9.60 лева, вкарани в компютъра от касиерката, но незаписани в тетрадка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във