Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма стенограма от разговорите между президента Радев и патриарх Кирил

Разговорите на държавния глава с Негово светейшество патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма, съобщиха от прессекретариата на президента. Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев, добавят от "Дондуков" 2. 

Съобщението на президентството бе изпратено заради исканията на ГЕРБ да бъдат публикувани разговорите между Румен Радев и руския патриарх Кирил. 

Скандалът около визитата на руския патриарх се разпали, след като Руската православна църква разпространи на сайта си видеозапис от негово изявление пред президента Румен Радев на срещата им преди два дни. Видеото е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики от страна на руския духовник. Записът обаче отразява само казаното от патриарх Кирил, но не и реакцията на българския държавен глава. 

На тръгване от България руският патриарх каза пред медиите, че си отива огорчен заради  "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете. 

"Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. От Русия",  каза патриарх Кирил на президента Радев.

"Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България", твърдеше главата на Руската православна църква на срещата си с Румен Радев.

Патриарх Кирил беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от турско робство и участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във