Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма сериозен здравен риск в Мизия, смята министър Ненков

На този етап няма сериозен здравен риск в Мизия, най-важното е хората да спазват предписанията на санитарните инспектори, които работят на място, заяви министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, който посети днес наводнения град.

Пред журналисти здравният министър посочи, че здравните власти са се справили добре в първите дни на бедствието, няма допуснат сериозен травматизъм. Вече медицинското обслужване в Мизия е възстановено - работят аптеките и общопрактикуващите лекари, непрекъснато дежурят линейки на спешната медицинска помощ.

Според министър Ненков, хората на Мизия, които са се оказали корави хора, все още имат нужда от психологическа подкрепа, за да преживеят стреса без да вземат ллекарства. Той допълни, че медицинските екипи ще бъдат допълнени с психолози, които са обучени за работа в подобни условия. Като лекар-анестезиолог министър Ненков определи здравния статус на бедстващия град като на пациент, за който е преминала непосредствената опасност за живота и е готов да излезе от реанимация.

Потенциален риск от епидемии в града съществува след наводнението, но при добро почистване и дезинфекция този риск може да бъде сведен до минимум, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че тази година страната е преживявала вече няколко пъти подобни бедствени ситуации. Според него, първото условие е да се използва само бутилирана вода, а тази от водоснадителната система - само за измиване на улиците и къщите, докато не бъде дадено разрешение от местните санитарни власти, които контролират непрекъснато качеството на водата.

След отводняване на улиците, дворовете и къщите утайките трябва да се почистят бързо и едва след това да се пристъпи към дезинфекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във