Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЯМА РОЗИ ЗА ДЖОН МЪНЪРИ

Поредното хрумване на икономическия екип на Иван Костов удари най-силно бившия полковник от армията на Нейно величество Елизабет II - Джон Мънъри. Той очакваше повече от година и половина да приключат преговорите за продажбата на БТК. В края им новите собственици на телекома щяха да придобият и 100% от акциите на РТК - известна под търговската марка Мобиком. Като плюс новите собственици щяха да получат и лиценз за GSM. Шефовете на Мънъри от Кейбъл енд Уайърлес бяха договорили да продадат на консорциума Кей Пи Ен - ОТЕ своите 49% от РТК за 30 млн. щ. долара. За сравнение - компетентната българска работна група договори 51% от същото дружество за 8 млн. щ. долара.


Веднага след провала на преговорите Джон Мънъри даде няколко интервюта, от които личеше пълната му неориентираност в търговската конюнктура. Пред в.Труд той заяви, че оглавяваната от него компания струва над 200 млн. щ. долара. Как точно е направил тази сметка обаче не е съвсем ясно, при положение че в хода на преговорите за БТК РТК бе оценена на 38 млн. щ. долара. Новината, че правителството е решило да проведе отделен търг за втори лиценз за GSM, означава, че с всеки изминат ден стойността на РТК, която оперира с архаичната аналогова система, ще намалява.


Голямата ценност на РТК са подготвеният технически екип, развитата мрежа за разплащания и най-вече нейните 150 хиляди абонати. Неслучайно в изявленията си от последните седмици Мънъри настойчиво обръща внимание на факта, че повечето богати българи вече имат мобилни телефони. Затова сегашната рекламна кампания на РТК се концентрира към привличането на по-слаби финансово клиенти, като предлага телефони с предплатени минути и без постоянна месечна такса.


Обявяването на конкурс или търг за втори GSM-оператор означава, че пред този, който го спечели, има два варианта за поведение. Единият е да започне от нулата, като изгради собствен технически екип, собствена разпространителска мрежа и започне да набира нови потенциални абонати. Това няма да е никак лесно при наличието на утвърдените марки МобилТел и Мобиком. Другият вариант е новият собственик да закупи РТК.


Англичаните вече са декларирали готовност да продадат акциите си - въпросът е какво е решило да прави правителството със своите 51% от дружеството. Отговор на този въпрос ще има чак след като посредникът изготви новата стратегия за продажба на БТК. На заседанието си в понеделник правителството реши, че ще определи кой да бъде той до края на септември. Най-вероятно новите кандидати за БТК няма да се откажат от акциите в мобилния оператор и ще настояват бързо да се обяви конкурс за трети GSM-оператор. И само в този случай ресурсите на РТК биха имали някаква стойност.


Правителството възложи на новия шеф на Държавната комисия по далекосъобщенията Иван Таушанов да подготви доклад за продажбата на лиценза за GSM до 10 септември. ДКД няма да има особени затруднения с тази задача, защото техническите параметри вече са проигравани при лицензирането на МобилТел. Законът за далекосъобщенията изисква в документацията да бъде обоснован темпът на развитие на мрежата, да се изложат гаранциите за качеството на връзките и ангажиментите към националната сигурност на страната. По закон председателят на ДКД трябва да назначи комисия за провеждане на търга или конкурса. Ако правителството реши да обяви търг, определяща за класирането ще бъде цената. Когато изборът става чрез конкурс, ще имат предимство техническите аспекти. След обявяването на процедурата кандидатите ще разполагат с два месеца, за да предложат своите оферти, а седмица по-късно трябва да се обяви победителят. Така с малко късмет името на новия български мобилен оператор ще бъде ясно в началото на следващата година. Министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински вече прогнозира, че очаква кандидатите за конкурса да са повече от пет. Но той може да се окаже прав само ако кабинетът покаже на инвеститорите, че няма да загубят в безсмислени преговори година и половина и 2-3 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във