Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма риск от замърсяване след изтеглянето на Вера Су от Яйлата

Вера Су във Варненския залив (bTV)

С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на Защитена местност Яйлата, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от региона. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Корабът бе изтеглен тази нощ след прекарани 36 дни в скалите край Камен бряг.

Плавателният съд вече се намира на един от доковете на пристанище Варна. Съдбата на кораба оттук нататък зависи от волята на собственика му.

Министър Асен Личев приветства благополучния край на спасителната операция по изтеглянето на авариралия кораб "Вера Су", след като от него бяха източени и последните количества от наводнения товар.

Служебният министър се обръща с признателност към всички участници в спасителния екип. Те осъществиха един сложен план в 9 стъпки, изпълнен с хирургична точност, и направиха така, щото обвиненията към държавата и морската общественост да отпаднат. Такава операция в тъмната част от деня може да се изпълни от малцина в света, посочват от министерството.

Министър Личев е възложил изготвяне на списък на участниците в спасителната операция, за да бъдат предложени за държавна почит. Той изказва признателност към наблюдаващите екипи на МОСВ, които в продължение на месец работиха в непрекъснат режим при нелеки условия за проследяване на състоянието на водите в Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във