Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма риск от загуба на европари по Програмата за селските райони

Забавянето по Програмата за селските райони вече е наваксано и няма риск от загуба на европейски пари, уверяват от фонд "Земеделие", предаде БНР. През 2019 година ДФЗ е изплатил близо 3 млрд. лева в подкрепа на аграрния бизнес и общините в селските райони.

В средата на годината новото ръководство на фонд "Земеделие“ направи цялостен анализ за изпълнението на селската програма. Стана ясно, че има сериозна опасност от загуба на средства в края на 2019-та. За да се избегне това, за пръв път плащанията по площните мерки от програмата бяха направени в края на годината вместо през следващата, каквато беше практиката досега. Само в рамките на последния месец фермерите получиха над 1 милиард лева.

Над 56 000 земеделци получиха пари по схемите за единно плащане на площ. От началото на декември по банковите сметки на животновъдите поетапно постъпиха над 160 милиона лева, разпределени по схемите за обвързано подпомагане и за преходна национална помощ.

До края на декември по програмата за селските райони са подписани 6 577 договора за над 3,9 милиарда лева. Изплатени са 2,3 милиарда лева, уточняват от фонд "Земеделие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във