Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Няма разминаване между моята позиция и тази на Кирил Петков

Военният министър Стефан Янев, коментира в лично качество, че нищо не налага струпване на военни от НАТО у нас. Той бе разкритикуван от премиера Кирил Петков за думите си, а днес обяви, че няма разминаване между неговата позиция и тази на министър-председателя.

"Каквото казвам аз, го каза и премиерът, но с различни думи, разбира се", допълни той по повод появилите се информации за намерения на НАТО да поиска увеличаване на военното си присъствие в страната, заради струпването на руски войски по границата с Украйна.

Според Янев в случая за пореден път се появява фундаменталния проблем, че когато се говори за общуване с НАТО или ЕС, се налага мнението, че това е "пасивно-активна форма". "Участваме равноправно във вземането на всички решения. Внушението, че някой ни казва какво да правим и ние изпълняваме не е вярно", посочи още военният министър.

Той поясни, че няма нужда да се притесняват хората, че нещо се случва извън контрола на правителството на България и важни решения се взимат от друг извън страната.

"Няколко пъти обясних - участваме във вземането на всички важни решения в НАТО и когато се реши нещо (за войските на НАТО - б.а.), ще съобщим на българските граждани, като ще представим и нашите аргументи. Решение на българското правителство няма и моето изказване е лично мнение като министър на отбраната", каза още Стефан Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във