Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма разлика между одобрените ваксини срещу коронавирус

Ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защитят от COVID-19.

Няма разлика между одобрените ваксини срещу коронавирус. Изводите от сегашните проучвания показват, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати, коментира пред Нова телевизия завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Засега няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя противно на очакванията има доста добра ефективност при по-възрастните хора. Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи експертът.

Той подчерта, че по никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. „Ако няма такива реакции – това също не означава, че тя не работи”, посочи той.

Според него ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защитят от COVID-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във