Банкеръ Daily

Асен Василев:

Няма проблеми за устойчивостта на финансите в пенсионната система

Няма проблеми с устойчивостта на финансите на база на това, което се предприема в пенсионната система. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на дебата за актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Депутатите обсъждат актуализацията на първо четене. 

В пленарната зала Василев заяви, че общо пенсиите от брутния вътрешен продукт на България са 10,4 процента. Средно в Европа са 12,7 процента. "Ние сме доста далеч от средноевропейския разход", посочи той. В отговор на изказване на депутата от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова, министърът каза, че и миналата година е имало въпроси откъде ще дойдат средствата за пенсиите, но пари са били осигурени. Сега, по думите му, отново има възможност за допълнителни средства за увеличението. 

В хода на дебата Искрен Митев от "Продължаваме промяната" определи като важни гласуванията за актуализацията на ДОО, както и на здравната каса и държавния бюджет. От тази на ДОО зависи съдбата на най-уязвимите групи през следващите месеци, каза той и потвърди, че ПП ще подкрепят актуализацията на бюджета на общественото осигуряване.

Според Илиана Жекова (ГЕРБ-СДС) актуализациите на бюджета на ДОО и държавния бюджет поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система. Тя смята, че липсва тригодишна финансова прогноза на бюджета на държавата, за да се види откъде ще се осигурят средствата за увеличаване на пенсиите.

Председателят на парламентарната група „БСП за България“ Георги Свиленски посочи, че 1,386 милиарда лева за увеличението на пенсиите са осигурени от „повишената събираемост, колеги, от спрените кражби, от празните чекмеджета“. Пари има, увери той.  

Елисавета Белобрадова („Демократична България“) каза, че инфлацията е световно събитие. Всякакви интерпретации с корени в действията на управлението на България са неверни, посочи тя в хода на дебата.

Хасан Адемов декларира, че ДПС категорично подкрепя увеличението на пенсиите на българските пенсионери. По думите му обаче има проблем в методологията, по която се предлага за постигането на това увеличение. Адемов каза, че ДПС са очаквали управляващите да имат пълен анализ на пенсионната система и план за цялостна реформа.

Парламентарните групи на ДПС и на ГЕРБ ще направят множество предложения за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване между първо и второ четене. Заявка за това направиха депутати от двете политически сили, които остро критикуваха предложените от управляващите текстове.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" разтълкува критиките така: "Нека все пак не забравяме, че според лисицата гроздето е кисело, когато тя не може да стигне до него, а вие вече от година и половина нямате достъп до този бюджет. И вместо да виждаме парите на българските данъкоплатци, натъпкани в сакове, инвестирани в луксозни имоти или изнесени в офшорни сметки, ние ги връщаме обратно на хората".

Деница Сачева от ГЕРБ предупреди, че "БСП извива ръцете" и НОИ ще се превърне "счетоводна къща на управляващите", но ще бъде разрушен пенсионно-осигурителният модел у нас. Сачева също отговори на депутата от "Продължаваме промяната".

"Който се опита да ме провокира с басня на Лафонтен, искам да му отговоря с една друга басня - за гарвана и лисицата, и да му обърна внимание, че е добре да слуша критиките, защото ласкателят обикновено говори приятни неща само, за да има полза от това. И, знаете, че в крайна сметка, независимо какво е казала лисицата, сиренцето пада в устата на лисицата от гарвана, нали", каза тя.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" разкритикува текстовете и предупреди, че може да се стигне до по-голям дефицит.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от своя страна увери, че няма проблем с устойчивостта на финансовата система заради увеличаването на пенсиите. Това стана по време на дебата по първо четене на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване, с което се предвижда ръст на пенсиите от 1 юли. Най-ниските ще достигнат 467 лева, а най-високите - 2000 лева. Процентът на увеличение на всички пенсии е 10 на сто. Също така ще се включат 60-те лева, които се получават като добавка за COVID.

"Общо пенсиите в България като процент от БВП са 10,4%. Средно в Европа са 12,7. Така че ние сме доста далече като общ разход за пенсии от средноевропейския разход - спрямо БВП - колко сме изработили в тази държава и колко можем да си позволим", каза Асен Василев в отговор на критиките.

В крайна сметка бюджетът на ДОО беше приет с гласовете на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България", "Има такъв народ", както и на отцепвиците от ИТН, и "Възраждане".

Facebook logo
Бъдете с нас и във