Банкеръ Daily

Румен Радев:

Няма пробив в сигурността. Има пробив в здравия разум

Президентът Румен Радев няма да иска оставката на началника на Националната служба за охрана генерал Емил Тонев заради хвърлените снежни топки по премиера Кирил Петков на връх Шипка на 3 март. „Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум“, подчерта Радев.

"Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС, не е работа на МВР да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха, за което получиха лични благодарности от премиера. Не е работа на министър да дава оценка за работата на службите, когато това е извън неговия ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с цялата икономическа и социална криза, както и да създават условия за икономически растеж. Надявам се, че тази атака към службите не е опит за тяхното политизиране. Знаем, че преди година това беше практика. Надявам се, управляващите да не тръгват по този път. Разбира се, че няма да искам оставки", категоричен бе държавният глава. 

"Искам да напомня още веднъж, че не случайно ръководителите на службите са на мандантна длъжност. Няма как всеки нов управляващ да подменя ръководителите на службите. Това означава тези служби да работят за властта, а не за България, особено що се касае борбата с корупцията. Не искам и да си помилсям, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват, че някаква чувствителна информация за борбата с корупцията може да достигне до президента", добави Радев. 

След петъчните консултации с премиера и министри по темата за състоянието на системата за сигурност у нас и управлението при кризи заради войната, Румен Радев коментира, че проблемите са тежки, изключително сериозни и не се изчерпват само с оповестяване, укрития и йодни таблетки. Той констатира, че липсват планове за действие, а системата е занемарена от десетилетия: "И сега ние на десетия ден от бежанската вълна, правим щаб. Когато започват да стрелят по някой ядрен реактор и ядрена централа, ние се сещаме за укрития", каза той.

"Очаквам бързи и рационални действия от министрите, институциите, законодателят във връзка със създаването на така единна национална система за управление на кризите. Трябва да преминем от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите", каза още президентът. 

"Премиерът е прав да иска изключения от санкциите срещу Русия. Ако искаме да си унищожим икономиката, нека не правим изключения и подкрепим всички санкции", коментира Румен Радев заявеното от министър-председатеял Петков, че България ще иска изключение от санкциите на ЕС за вноса на руски газ и петрол. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във