Банкеръ Daily

Министърът на отбраната Димитър Стоянов:

Няма пряка заплаха за България след обявената мобилизация в Русия

Няма пряка заплаха за България след обявената днес частична военна мобилизация в Русия. Не е необходимо и увеличаване на контингента на НАТО в страната ни. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в рамките на редовното заседание на Министерския съвет.

Той обаче добави, че има риск за националната сигурност на България. По-конкретно обясни, че всеки конфликт – горещ - като този в Украйна, или пък тлеещ или замразен, е подобен потенциален риск. Означава бежански поток, икономически санкции, които се усещат в скока на цените.

Обявената частична мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и става все по-трудно неговият край да бъде предсказан, отбеляза още министър Стоянов.

Той бе категоричен, че като член на НАТО България се вписва добре в системата за колективната отбрана и по-конкретно в чл. 5 от Вашингтонския договор.

Припомняме, че чл. 5 гласи: „Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях - в Европа или Северна Америка - ще се разглежда като нападение срещу всички тях. Всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително чрез използването на въоръжени сили“.

Преди този чл. 5 е чл. 3, на който министър Стоянов специално обърна внимание. В него е записано, че всяка страна трябва да гарантира и да поддържа собствените си отбранителни способности. Решението за конкретните средства, които ще бъдат вложени в тях, ще бъдат взети от българския парламент, уточни още военният министър.

Той обяви, че на днешното заседание на кабинета е била приета Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. В нея са включени 13 проекта, които покриват само една част от отбранителните ни способности.

Тук военният министър обясни, че при прегледа на Програмата, направен в периода 2019 – 2020 г. били посочени 188 способности, които българската армия трябва да притежава, но предвид актуалното икономическо и финансово състояние на страната, те са били сведени до 13, на чиято база са разработени и въпросните проекти. Прогнозната сума, която ще покрие тези 13 способности или 13 проекта е 6.6 млрд. лева. Първият и най-важен от тях – засягащ сухопътните войски, е придобиване на бойна машина за пехотата. Следващ проект са особено необходимите 3D – радари. Трети проект се отнася до придобиването на допълнителни осем самолета F-16 през 2027 година.

Самолетите МиГ-29 ще бъдат експлоатирани, както досега, до края 2023 г. и то при условие, че доставените от Полша двигатели бъдат закупени от България. След 2023 г. това няма да бъде възможно, предвид липсата на сигурност в осигуряването на въздушния суверенитет от страна на изтребителната ни авиация, коментира министър Стоянов.

Това налага закупуването на нови F-16, като от Министерството на отбраната вече са изпратили писма до САЩ, Израел, Франция и Швеция.

„Министър Заков е изпратил запитване и до Холандия“ – уточни Димитър Стоянов и добави, че засега отговор сме получили само от Франция и Швеция. Френската страна има готовност да ни предостави оферта за самолети Mirage 2005, но нашето ограничение е, че България иска да си осигури определен брой летателни часове на лизинг. Вчера, 20 септември, е била проведена среща и с представители на Швеция. От тях също се очаква да ни представят конкретни оферти. Продължаваме да очакваме и предложения за F-16 от САЩ и Израел.

Очаква се първите F-16 да ни бъдат доставени до 2025 година. Военният министър обясни, че това не означава, че още през 2025 г. въпросните изтребители ще могат да бъдат използвани за военно дежурство. На летателния ни състав ще е необходима подготовка, за да може да поеме охраната на  въздушното ни пространство.

„На Румъния й бяха необходими четири години. Надявам се ние да се справим по-бързо, но за този период на подготовка ние трябва да си осигурим охраната на въздушното пространство. Нашето виждане е, че ние можем да носим дежурства с нашите съюзници, но не можем да допуснем нашите съюзници да дежурят вместо нас“ – категоричен бе министър Стоянов.

Той обяви и че на днешното заседание на Министерския съвет е бил приет важният документ - Проект за инвестиционен разход за придобиване на осем броя самолети F 16 – блок 70. Сумата без ДДС - е 1 296 412 185 долара. Така България ще има пълноценна ескадрила от 16 самолета, подчерта военният министър и сподели, че самолетите се очакват да пристигнат през 2027 година. "Поне така е заявено от американска страна в документа, изпратен до Министерството на отбраната", призна Стоянов.

В рамките на изявлението му пред медиите стана още ясно и че днес е било взето решение на Украйна да се предоставят 350 медицински пакета с хуманитарна помощ. С тях ще бъде осигурено медицинско обслужване на 35 хил. граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във