Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма правила за движението на електрическите тротинетки и общината няма контрол над тях

В София няма правила за движението на електрическите тротинетки и Столичната община няма никакъв контрол върху придвижването с подобни превозни средства. Това заяви пред БНР Елица Панайотова, координатор на общинския проект "Зелена София". Днес представители на Столичната община, МВР и обществени организации ще обсъждат промени в Закона за движение по пътищата. От "Зелена София" са готови с предложенията си за поправки.

“Ние сме заложили изисквания - като това да се паркират в центъра електрическите тротинетки на определените места. Също така да се движат с ниска скорост в паркове и в пешеходни зони. Да не се движат по тротоари, да се движат по велоалеите, където ги има маркирани и също така да спазват правилата за движение и придвижване, каквито са и за велосипедите“, каза Панайотова.

“Екипи и на МВР, и на Държавната агенция за безопасно движение по пътищата работят по тестове, които да влязат в редакция на Закона за движение по пътищата и идеята е тези текстове да са готови есента, септември месец да могат да бъдат внесени, разглеждани и одобрени“, посочи още тя.

Според архитект Петя Донева от сдружението "Велоеволюция" общината може бързо да въведе регламент с промяна в общинска наредба. От сдружението приветстват пускането на движение на електрически тротинетки по велоалеите.

Междувременно се разбра, че 15 тротинетки са изчезнал в София заради кражба първите дни след пускането им по улиците. Установило се до столичен мол, че вместо тротинетка е останал само нейният GPS предавател. Системата показала, че едно средство би трябвало да се намира в 6-то РПУ или в съседен на него имот. На място нямало и следа от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във