Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма правен механизъм за екстрадицията на Божков от Обединените арабски емирства

Екстрадирането на Васил Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и Обединените арабски емирства, обяви адвокатът Димитър Марковски.

Васил Божков бе задържан в ОАЕ. В неделя главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се изготвят необходимите документи за екстрадицията.

Бизнесменът Божков е обвиняем по седем обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. 

"До момента няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Имало единствено проектодоговор, който обаче все още не е факт", поясни адвокат Марковски пред "България он еър" в понеделник.

Марковски прогнозира, че ако договорът все пак бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. Според него ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор. Предаването на Божков може да се случи само на базата на доброволни договорености между съдебните власти на двете страни.

Марковски подчерта, че Божков не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото това би било драстично нарушаване на човешките права.

Както "Банкеръ" съобщи, в Обединените арабски емирства бе арестуван още един приближен на Васил Божков - Александър Тумпаров, който е управител на "Еврофутбол" и член на надзора на футболен клуб "Левски". В ОАЕ бе задържан и мажоритарният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов.

На летището във Виена в събота бе арестуван и Борис Бекяров. Така всичките четири лица, намиращи се в чужбина, за които главният прокурор Иван Гешев съобщи, че срещу тях са повдигнати обвинения, са задържани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във