Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма потвърждение за съвместно заседание на кабинета с този на РСМ 

От правителствената пресслужба не могат да потвърдят на този етап информацията, разпространена вчера в Северна Македония, че е в ход подготовката на съвместно правителствено заседание с българското правителство на 25 януари. 

Няма официално постъпила информация за това, съобщиха за БНР от правителствения пресцентър. 

Информационния сайт "Независен" в Северна Македония цитира външния министър Буяр Османи, който съобщава за подготовката на съвместното заседание и посочва въпросната дата.   

България и Република Северна Македония планират за 25 януари съвместно заседание на двете правителства. Това заяви вчера в социалните мрежи външният министър на РСМ Буяр Османи. Той влезе в полемика с вицепремиера по европейски въпроси Никола Димитров, който го обвини, че държи да преговаря с България на всяка цена.

Преговорите на техническо ниво се водят от работни групи, в които участват опитни дипломати от Министерството на външните работи, написа Османи.

Това се отнася не само за текущите разговори за преодоляване на откритите въпроси с Република България, но и за установената практика, приложена при изготвянето на Преспанското споразумение, за чийто успех заслугата е обща, подчерта външният министър.

Османи заяви, че неговата лична позиция като министър и като човек е в пълно съответствие с позицията на държавата: „Пред нас има нов политически импулс, създаден чрез новите мандати на правителствата в двете държави. Гражданите очакват да използваме тази нова политическа инициатива за укрепване на доверието между двете правителства и между двете страни”.

Резултатът от тази дейност е вече договореното посещение на правителствена делегация, водена от министър-председателя Петков в Скопие. Работи се и за провеждане на съвместно заседание на двете правителства на 25 януари, посочи македонският външен министър.

„Посоката и силата на новата инерция в отношенията между двете страни ще зависи от успеха на тези посещения и затова смятам всички дейности, които застрашават този успех, за непродуктивни и несправедливи“, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във