Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма политически натиск върху БНР, заключи временната комисия в парламента

Народното събрание прие доклада на временната анкетна комисия за БНР. В доклада се отчитат усилията на комисията за изясняване докрай на фактите, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт", както и за твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от Националното радио. Докладът беше приет от народните представители с 97 гласа "за",и 48 "против". Срещу него гласуваха единствено депутатите от БСП, като Антон Кутев от парламентарната група на социалистите поиска главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан в парламента във връзка с казуса.

В заключението на доклада има отправена препоръка към медийната комисия за обмисляне и внасяне на законодателни промени в работата на БНР.  Констатира се, че програма "Хоризонт" е спряна не поради технически причини, както се твърдеше от ръководството на БНР, а след изрично взето решение на Светослав Костов, генерален директор на медията към този момент. В заключенията се казва още, че "има индикации за натиск" от страна на бившия генерален директор над журналистката Силвия Великова, но те се основават само на твърдения от Великова. Временната комисия констатира, че в радиото има нездравословна работна среда и вътрешни проблеми, но липсват факти за политически натиск над ръководството.

"Не сте стигнали много далеч в заключенията си. Главният прокурор Цацаров много добре си е свършил работата и е стигнал много по-далеч от комисията", каза Антон Кутев по време на дебатите в пленарната зала и нарече комисията "провал за българската демокрация". "Между другото, Светослав Костов много лъже. При разказите си той много неща не си спомня", допълни червеният депутат и настоя комисията да продължи работата си докато Иван Гешев не донесе разпечатки от телефонните разговори и не представи лично информацията на прокуратурата по случая. Искането му обаче не беше подложено на гласуване заради противоречия с правилника на парламента.

"Превръщате разпечатките в ключа за разрешаването на този казус. Разпечатката означава да покажем с кои хора е говорил генералният директор. Вероятно те са били 30-40 души. Какво ще стане - всеки от тях разказва своята гледна точка и навярно този, който е оказал политически натиск ще каже, че не е извършвал. Разпечатки могат да се искат при тежки престъпления. Комуникацията с г-н Гешев не започва и не завършва с тази комисия. Може да продължи с комисията по медии. Разпечатките нищо няма да покажат, а ще създадат само спекулация. Те не показват какво се е говорило", обърна се Тома Биков от ГЕРБ към левицата.

Временната комисията беше създадена създадена на 27 септември 2019 година. Първоначалната идея беше работата й да продължи два месеца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във