Банкеръ Daily

Андрей Гюров:

Няма поет ангажимент за вдигане на ветото пред РСМ

Задкулисни разговори за Република Северна Македония няма, беше категоричен председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

"Няма поет ангажимент за вдигане на българското вето пред Северна Македония. Обсъждат се различни варианти, но има ясна заявка, че преговорите ще продължат и ще се отчитат всички договорки между двете страни", каза Андрей Гюров.

​Задкулисни разговори, за каквито споменава в поста си лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, не е имало.

„Задкулисни разговори няма, показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито, с аргументи и когато е възможно - и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес", подчерта той.

За „Има такъв народ“ позицията на България за Северна Македония не подлежи на договорки, а отстъплението може да застраши стабилността на управляващата коалиция, коментира по-рано днес депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Томислав Дончев заяви, че от ГЕРБ са  против всяко отстъпление от наложеното вето върху преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

А лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска от парламента да бъде проведен национален референдум по позицията на България за ветото на преговорите за еврочленството на Северна Македония.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ коментира и другия въпрос, по който Слави Трифонов изрази надежда премиерът Кирил Петков да ревизира позицията си - за избора на управител на БНБ.

Андрей Гюров посочи, че той не е обмислял да оттегля кандидатурата си и че се надява да спечели доверието на коалицията.

„Демократична България“ вече излязоха с позиция, че те ще подкрепят моята номинация и кандидатура. Провеждам разговори и с БСП, те ще вземат своето решение на заседанието на групата следващата седмица. Ние имахме много добри разговори с тях и за мен е приоритет да имам подкрепата на коалицията", каза лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във