Банкеръ Daily

Александър Николов:

Няма писмо от азерска страна за договора за газа

Увеличението е сериозно. Ситуацията е тежка, но със сигурност ще се справим. Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов по повод увеличението на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

По думите му пазарите на европейско ниво стават все по-интегрирани и цените на електроенергията са все по-близки и съпоставими, като това донякъде е валидно и за природния газ.

"Цените на електроенергията за бизнеса на българския пазар са доста по-ниски, отколкото на някои европейски пазари. Странно описаните апокалиптични сценарии не са точно в унисон с действителността. Със сигурност бизнесът е в тежко положение, но по ред причини в това положение се намираме всички. Опитваме се да направим възможно най-добрия баланс между социалния статус на обществото и конкурентоспобността на бизнеса, за да бъдат компенсирани тези увеличения. Мисля, че ще изчистим проблемите. В постоянна кореспонденция сме с всички представители на работодателите", заяви Николов.

"Естествено че ще има таван на компенсациите, защото трябва да има предвидимост на разходите. Бизнесът трябва да прояви споделена отговорност. Ако няма таван, се създават възможности за спекулация. Това са неприемливи неща", подчерта енергийният министър.

Той уточни, че компенсациите за бизнеса ще бъдат изплащани, докато продължава кризата с цените на енергийните носители, а съвсем скоро ще бъдат оповестени компенсации и за битовите потребители.

Министърът коментира и твърденията, че държавната компания "Булгаргаз" е уведомила преди празниците Държавна агенция "Национална сигурност" с писмо, че конкурентни интереси в България се опитват да саботират вноса на природен газ от Азербайджан. Това ставало като се компрометира публично споразумението с Баку от 2013 г. за внос на 1 млрд. куб. м годишно. Освен опита да се блокира осигуряване на нови източници за потреблението на газ в страната, тези действия рискували да дестабилизират "Булгаргаз", да доведат до загуби на десетки милиони долари банкова гаранция и - в случай, че се стигне до ликвидиране на компанията - преминаване на вноса на газ в други ръце.

"Няма такова писмо от азерска страна. Абсолютно целенасочено се говори за това, защото това създава стрес в системата в България", подчерта Александър Николов.

В първия ден на новата година депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев на специален брифинг обясни, че се работи по развалянето на договора между "Булгаргаз" и Азербайджан за газ, за да може да се сключат договори с частни дружества.

"Поколения политици са водили с азерите изключително прагматична, приятелска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку и то в момент, в който ЕС бойкотираха игрите. От Eвросъюза ми разрешиха и аз отидох, от ЕС бях само аз. Чувам, че вече има остро писмо, което се крие. Дали е така не мога да знам, но уж щеше да има прозрачност и нямаше нищо да се крие", включи се и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и поиска Кирил Петков да нареди проверка от ДАНС за това откъде е изтекъл договора с азерите.

"То изтече ден след като "Булгаргаз" го предаде на МС. Моят прочит е, че след като секретарят на президента реагира така остро, господин Павлов беше служебен министър в правителство на Радев. Ударът по "Булгаргаз" и реакцията на Стоянов ме води към размисли, че нещо искат да правят по "Булгаргаз". Нормално е премиер да се подразни, ако му вдигнат така цената на газа'', каза още Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във