Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма отклонения в радиационния фон от 1 до 15 април, потвърди БАН

Няма завишена радиация и риск за населението в България, потвърдиха от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН във връзка с пожара край АЕЦ "Чернобил" в Украйна.

Експертите са категорични, че приближаването на пожара до хранилището за радиоактивни отпадъци на АЕЦ "Чернобил" не бива да всява страх у хората, тъй като всички съоръжения на територията на атомната централа, в които има такива вещества, са от негорими материали, а въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност.

Учените изтъкват, че в България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства и че проверки на стойностите му в София и на връх Мусала от 1 до 15 април показват, че отклонения от допустимите норми няма.

Въз основа на тези проби експертите уверяват, че не се налага предприемане на мерки за защита от радиация.

На надморска височина от около 3000 метра бързите въздушни преноси са ясен индикатор за трансграничен пренос на радиоактивни вещества и по тази причина данните, измерени на Мусала, са изключително важни за оценката на радиоактивната обстановка не само у нас, но и в цяла  Югоизточна Европа, подчертават от БАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във