Банкеръ Daily

Даниел Вълчев:

Няма основание за нова конституция, управляващите се уплашиха

Разговорът за нова конституция не е юридически, а чисто политически. Няма никакви основания за приемането на нов основен закон. Нищо не се е случило толкова в обществото. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

"Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели", каза Вълчев пред bTV.

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащия върховен закон. "Конституцията има този смисъл - да създаде институционалната и правна рамка, за да живеем по един нормален начин. Въпросът не е да се създаде един прекрасен правен акт, а условията, които в този акт ще действат", посочи бившият просветен министър.

"Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж - нова конституция. Това е изключително несериозно", убеден е Вълчев.

Според него случващото се показва, че управляващите са се уплашили. "Когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори. Той по някаква причина не го прави“, допълни юристът.

Даниел Вълчев е на мнение, че премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във