Банкеръ Daily

Никола Минчев:

Няма опасност от разпадане на управляващата коалиция

Председателят на парламента Никола Минчев коментира, че няма опасност от разпадане на управляващата коалиция заради предстоящото решение за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. Коалиционният съвет ще обсъжда предоставянето на помощ за Украйна утре, а окончателното решение се очаква да бъде гласувано от парламента в сряда:

"Аз мисля, че ще се намери такова решение, което да отговаря и на вижданията на БСП, не смятам и се надявам, че например това, което поиска г-н Зеленски, ще бъде акт, който БСП ще разчете като необходимост от излизане от коалицията. Оттам нататък вече ще видим какви точно са необходимостите и какво можем ние да предостави. Така са формулирани проектите на решение", заяви той.

"Ние от "Продължаваме промяната" ще гласуваме за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем", коментира пред журналисти в местността "Оборище" председателят на Народното събрание Никола Минчев. 

По думите му самата ситуация в света е тежка и съответно налага вземането на тежки решения. "Трябва да изберем между т. нар. неутралитет или да покажем, че ние сме част от демократичния развит проспериращ западен свят", посочи Минчев.

Според него поисканото от президента на Украйна Володимир Зеленски - ремонт на техника в "Терем и "Авионамс", е най-подходящото като помощ. "Ако можем да помогнем по този начин, мисля че би било много добре", каза още Минчев и добави, че ако от това има нужда украинската страна, а ние можем да ѝ помогнем по този начин, би било отлично.

По думите на председателя на парламента има политици, които се заиграват с притесненията на хората, породени от факта, че в близост до страната ни се води война. "Трябва да е ясно, че предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, то тази война щеше да се води в момента между много държави, но това не е така -тя се води между две държави", подчерта той.

"При всички положения ще стигнем до разглеждане на проектите на решения и залата ще реши", допълни председателят на Народното събрание. 

Никола Минчев участва в националния събор-поклонение в историческата местност Оборище, с който приключиха честванията 146-ата годишнина от Априлското въстание

Facebook logo
Бъдете с нас и във