Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма нужда от нови противоепидемични мерки, съобщи здравният министър

Мерките срещу разпространението на коронавируса, които са взети на територията на България, са абсолютно достатъчни и няма нужда от разширяването им или от въвеждането на нови рестрикции. Това обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че новорегистрираните болни у нас през последните 2 седмици са с 9,8% по-малко в сравнение с регистрираните през предходните 14 дни.

Няма съществен натиск върху болничната система, подчерта министърът. Той отбеляза, че има планове за разкриване на допълнителни легла със и без достъп до дихателна реанимация при увеличаване на заразените. Максимално може да се разкрият 8415 консервативни и интензивни легла при достигане на ниво от над 350 новозаразени дневно.

Ангелов призна, че има недостиг на лекари специалисти. "Ние в момента имаме недостиг на инфекционисти. Имаме недостиг на анестезиолози и реаниматори", каза той и добави, че заразени с COVID-19 са 248 лекари, 240 медицински сестри и 112 санитари.

Здравният министър съобщи, че отделението за лечение на COVID-19 в Добрич е било закрито, защото единственият инфекционист е напуснал заради опасения за здравето си. Но ще се търси вариант с назначаването на специалист на граждански договор.

Ангелов отчете, че през май делът на болните на възраст между 15 и 29 г. е бил 10%, скочил е на 16% през юни и е стигнал 25% през юли. Общо 12 159 са регистрираните заразени до този момент, а жертвите на COVID-19 са 404. Излекуваните са 6684.

В домовете за възрастни хора в Русе и Варна ситуацията е под контрол, увери министърът.

Във връзка с наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти Ангелов съобщи, че страната ни разполага с хирургически маски и еднократни гащеризони за 3 месеца напред, ръкавици и калцуни за месец и половина и дезинфектанти за 3 месеца.

Министърът на здравеопазването е на мнение, че всеки има право на протест. Но призова демонстрациите в страната да се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки - дистанция от метър и половина между хората и носене на предпазни маски. Ангелов допълни, че от това, което е наблюдавал до момента, се вижда, че повечето хора на протестите носят маски. Той обаче изтъкна, че страната ни се намира в критичен момент и рискът не трябва да се подценява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във