Банкеръ Daily

Здравният министър:

Няма нужда от НОЩ в този му вид

Снимка: Министерство на здравеопазването

Дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува е въпрос, който се решава от министър-председателя. Защото това е една работна група, чиято задача е да съветва премиера. Моят съвет към него е - ако той има потребност от това, нека НОЩ да продължи да съществува. Но аз лично смятам, че вече няма нужда от този щаб.

Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг след днешното извънредно заседание на Министерски съвет.

"По-важното сега е да предприемем действия по овладяване на кризата. Но хората също трябва да са отговорни. Не мога да спася хората, ако те самите не желаят да се спасят", коментира Кацаров.

Той съобщи още, че най-вероятно и в здравното министерство ще има кадрови промени.

"Кой ще уволня и кой ще назнача е въпрос, който предстои да реша. По-важно е да овладеем кризата и да убедим хората, че това зависи от всички. Не мога да ги спася, ако те не желаят да се спасят", обясни служебният здравен министър.

За 2 месеца да ваксинираме възрастните хора

Кацаров каза, че от понеделник предстои промяна във ваксинацията. "Огромният брой от починалите хора са над 60 г. – затова от понеделник ще се ваксинират преимуществено хора над 60 г. и тези с придружаващи заболявания", анонсира министърът. 

Два месеца се предвижда да продължи новият ред за ваксиниране срещу коронавирус, който дава приоритет на възрастните хора. Зелените коридори не се затварят, напротив, ще се разширяват, добави министърът.

Кацаров увери в това, че има достатъчно ваксини. Той сподели, че се надява в тези два месеца да се ваксинират всички от тази рискова група, защото това е решаващо за ограничаване на пандемията и намаляване на смъртонстта. 

"Ако успеем да ваксинираме тази рискова група, това ще ни развърже ръцете и ще можем да премахнем много от съществуващите мерки. Там е разковничето", поясни д-р Кацаров.

До 2023 г. страната ни ще продължи да получава ваксини на Pfizer

По време на брифинга стана ясно и, че България ще продължи да получава ваксини от препарата на Pfizer през следващите две години. 

"Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с Pfizer/BioNTech, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Така,че въпросът е решен. От днес влез в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари", заяви д-р Кацаров.

Министърът обяви, че в следващите дни властите ще решат дали извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във