Банкеръ Daily

Нено Димов

Няма незаконна тръба от язовир Студена, има нерегламентирано източване

Няма незаконна тръба от язoвир Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция "Крапец". Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод водната криза в Перник, заради която градът е на воден режим от 18 ноември.

По думите му Радомир може да получава питейна вода от язовира, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите не е било уведомено за авария. Според Димов освен нерегламентираното източване на язовира, проверка на министерството е установила, че липсва разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. Направено е предписание да бъде поставен нов уред.

Екоминистърът уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на язовира. Нужни са законови промени, които да забранят използването на вода за питейни и индустриални нужди. Сега това не категорично забранено. "Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%", каза още министърът пред БиТиВи.

Той коментира и замърсяването на река Струма от миналата седмица. Граждани сигнализирали за ръждиво-кафява вода в реката край Перник. Установено е, че замърсяването идва от бившия комбинат "Ленин" – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси собственикът на този обект.

"Проверката за разкопаването на коритото около река Вит показала, че има нарушение. Фирмата "Хидрсотрой", която била наета от областния управител да разчиства, не поискала разрешение от Басейнова дирекция. Фирмата е глобена, засега не е обжалвала", посочи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във