Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

Неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите няма. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред репортери в парламента.

"На председателски съвет бяха обсъдени възможностите, ако се провеждат президентски с парламентарни избори едновременно, ако изборите са един след друг, как ще бъде извършено логистичното и техническото обезпечаване на избирателните секции с машини. Ако изборите са "две в едно", може би ще е необходим допълнителен брой машини, защото така или иначе технологичното време за гласуване, ще се увеличи. Ако изборите са на различни дати, ще гласуваме няколко поредни недели, което си има други недостатъци. Така или иначе неразрешими проблеми няма", уточни Нейкова.

Тя посочи, че ЦИК ще проведе среща с всички държавни институции, които имат отношение към организацията и произвеждането на изборите. "В ЦИК има съставени протоколи за софтуера, който е трябвало да бъде предаден в пълен комплект, така че държавата да може да го модифицира за всички видове избори, които са предвидени в Изборния кодекс, включително, когато се наложи да се произвеждат едновременно повече от един вид избори, трябва да може да го прави самостоятелно. Към момента ЦИК не разполага с пълния комплект софтуер", поясни председателят на ЦИК.

По думите ѝ изпълнителят по договора е уведомен за тези обстоятелства. Нейкова разясни, че стойността на машините, които са били предмет на първоначалния договор, е изплатена на "Сиела Норма". "Спорът, който имаме с тях, е въпрос на време да бъде решен", изтъкна тя.

Поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване при избори "две в едно". 

"В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен и в единия списък, и в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи", каза още Камелия Нейкова. Тя отчете, че всичко това са въпроси, които ще решат Народното събрание и президентът.

"Изборната администрация, независимо какво ще реши парламентът, трябва да се справи. Разбира се, всеки един начин има своите затруднения. Дали ще се отвори Изборният кодекс и ще се върнат хартиените бюлетини, това не мога да кажа", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във