Банкеръ Daily

Проф. Костадин Ангелов:

Няма недостиг на лични предпазни средства за лекарите

По време на посещението си в областната болница в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов опроверга твърдението, че има недостиг на лични предпазни средства в лечебни заведения в страната. 

"Държа дебело да подчертая, че на територията на България - в складовете в страната, са осигурени цялото количество лични предпазни средства, което гарантира сигурност на страната в следващите три месеца напред", заяви министърът. 

По думите на министър Ангелов организацията в област Смолян и областната болница е на изключително добро ниво. „Създадена е пълна логистика, която се ръководи от областния управител, както по отношение на обезпечеността с болнични легла, структури на областта, така и с лични предпазни средства и дезинфектанти", коментира той. 

Инфекциозно отделение в МБАЛ – Смолян е с 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20, а в пулмологията има 30 легла, които могат да бъда увеличени до 60, като това е обезпечено с необходимия персонал. В лечебното заведение в момента се лекуват 24 пациенти с коронавирусна инфекция, а досега са излекувани 102-ма.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че в нито един от пунктовете в област Смолян няма проблем свързан с неизплащане на нощен и извънреден труд или напрежение сред работещите по отношението на нивата на работните заплати. Той коментира и решението, което ще бъде взето, за да да се помогне дейността на структури в страната, които нямат инфекционист на трудов договор. По думите на министъра на здравеопазването решението е в сключването на граждански консултантски договор с специалист по инфекциозни болести. „След като бъде сключен този договор, това ще даде възможност за сключване на договор по пътека 104“, уточни той.

Според проф. Ангелов проблемът с липсата на медицински кадри, особено в региони като Смолян ще бъде решен, ако хората, които завършват медицина, и медицинските сестри да бъдат мотивирани да останат в страната. Здравният министър съобщи, че имам ясен план чрез, който ще се гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места като Мадан и Рудозем, например и той включва участието на три центъра за финансиране – лечебното заведение, общината и държавата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във