Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма недостиг на легла за пациенти с COVID в столичните болници

Към този момент няма недостиг на легла за пациенти с COVID  в столичните болници. Директорите на лечебните заведения обсъдиха със здравния министър възможност за разкриване на допълнителни.

Ситуацията с болничните легла за пациенти с COVID в столицата все още е под контрол, но готовност за още има, коментира зам.-здравният министър Петър Грибнев.

"За момента натовареността на леглата е поносима. Легла ще бъдат разкрити тогава, когато се наложи спрямо натовареността на болничната система", обяви той.

Според последната заповед на РЗИ-София на територията на столицата има 1511 легла за лечение на пациенти с COVID. От тях 1264 за пациенти с неусложнено състояние, а само 247 са за интензивно лечение.

По данни на РЗИ към 15.30 ч. днес заетите интензивни легла са 208, а за неусложнени пациенти - 752 . Предстои разкриването на педиатрични легла, съобщи директорът на РЗИ Данчо Пенчев.

"Към момента в София има свободни легла, както интензивни, така и за неусложнено състояние.Разговорите, които водихме досега с господа заместник-министрите, с директорите на болниците, са свързани с разкриването на педиатрични легла, които да поемат нуждите при необходимост от хоспитализация на малки деца", посочи той.

В столичната болница "Княгиня Клементина" в момента има разкрити 30 легла за пациенти с леки и средно тежки усложнения. От тях 20 са заети, казва директорът доктор Борил Петров. В лечебното заведение няма интензивни легла. Последните пациенти са постъпили преди няколко дни.

"След празниците започнаха, над 95% са неваксинирани, за съжаление, но ние се подготвяме, разбира се, за предстоящата пета вълна", отбеляза той.

По време на последната четвърта вълна в болницата имаше разкрити 110 легла, така че има готовност да се реагира и при петата вълна, увери директорът доктор Петров.

"Всичко сме предвидили за петата вълна. И не само "Княгиня Клементина", а всичките общински болници. Вчера имаше общински щаб. Беше обсъдена ситуацията и всички общински болници в София се подготвяме и тези отделения имат готовност отново да бъдат трансформирани в COVID отделения", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във