Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл у нас

Запазва се трайната тенденция излекуваните от коронавирусна инфекция у нас да са няколко пъти повече от заразените. За последната седмица оздравелите са 31 456, а новите установени случаи - 2993. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

Заетостта на болничните легла е 29%, като в област София е най-висока. При интензивните легла заетостта е 43%, като най-висока е в областите София, Силистра, Ловеч и Видин.

През последната седмица за първи път от месеци имаме област в жълтата зона - със заболеваемост между 20 и 60 на 100 000 души, това е област Разград, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общият брой на заразените сред медицинския персонал към днешна дата е 9339 души. 989 са на домашно лечение, 89 са хоспитализирани, а на интензивно лечение са 7 души, от които 5 са в София-град, един - в Шумен и един - в Сливен. Излекуваните медици до момента са 8161.

482 са новите случаи на заразени за последното денонощие. 53 години е средната възраст на новодиагностицираните. За изминалото денонощие са починали 37 души. Средната възраст на починалите в 72 години.

"Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл в България. Вероятно е под 1%", каза Кунчев. Притеснително е случващото се във Великобритания и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия. Положителното е, че новият вариант на вируса не води до тежки последствия. Лошото е, че той е в пъти по-заразен, добави главният държавен здравен инспектор.

Във Великобритания рязко се е променила и концентрацията на новия вариант е 75%, при положение, че е била 10-15%. Кунчев уточни, че в момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27.

Експертът отбеляза, че новият вариант на COVID измества бързо класическия и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас.

"Изходните нива на заболеваемост в началото на октомври бяха 35 на 100 000 души на 14-дневна база. На 23 ноември достигнахме пик. След което въведохме мерките и започна постепенно намаляване на случаите. В момента имаме около 100 на 100 000 души заболеваемост, т.е. в момента тя е три пъти по-висока от началното ниво", уточни ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Резултатите от мерките са се появили след около 4 седмици, при очакване да се появят около 2 седмици след въвеждането им, допълни той.

При починалите изходното ниво на 1 октомври е било 1.2 на 100 000 души, сега е 10.2, а пикът е бил на 8 декември - 27.7 на 100 000. Спад е започнал 16 дни след спадането на пика на заболеваемост, но в момента нивото е около 9 пъти по-високо от началните стойности.

"0.79 е репродуктивното число към вчерашна дата. Сега трябва да го умножим по 7, за да видим какво ще стане с навлизането на британския вариант, но като добавим проблемите, до които такова увеличение ще доведе в болниците, то ще бъде още по-високо", каза още Мутафчийски и също подчерта, че трябва много да се внимава с разхлабването на ограниченията.

"Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19", съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. Досега са били имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19% болничен персонал. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти.

Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, увери Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. През февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози, посочи той. Ако становището за ваксината на "Астра Зенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Кирилов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във