Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма криза в туризма, според Валери Симеонов

Няма криза в българския туризъм въпреки подобни констатации напоследък, приходите се увеличават въпреки известен спад на туристите. Това заяви във Варна депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който присъства на заседание на Областния съвет по туризъм. Симеонов обясни, че това се дължи на повишеното качество на туристите у нас, които са по-платежоспособни. 

"Имаме ръст в приходите, което е най-важното. Ръст в посещаемостта. Също така беше заявено категорично и от културните институции – навсякъде имаме ръст в посещаемостта, което е една добра новина за Варна. Ще ми се да можем да констатираме същото и за Бургаска област, дай Боже, и за цяла България. С други думи, както се казва, сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм за 2019 година се оказаха преувеличени", заяви пред БНР Симеонов. По думите му спад има в посещаемостта, но има ръст в приходите, което означава, че борбата, лично неговата борба, която продължава вече трета година за пренасочването на туризма към едни по-високо платежоспособна категория туристи, дава вече своите резултати.

Валери Симеонов припомни, че вече е влязъл в сила законът за ограничаване на вредните въздействия на шума, но той е започнал да действа още преди официалното му приемане заради засилените проверки на заведенията по Черноморието през последните три години. Що се отнася до дивото къмпингуване, Симеонов каза, че работната група в Министерството на туризма не е дала предложения по този повод и всъщност сегашните промени са предложени от групата на Обединените патриоти. 

"Догодина ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България", съобщи пък ресорният министър Николина Ангелкова след заседанието на Националния съвет по туризъм. Точните разчети още не са готови, но министерството иска около 50 процента повече в сравнение с парите за тази година, които са 11 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във