Банкеръ Daily

Доц. д-р Наум Кайчев

Няма крайности в отношенията между България и Северна Македония

В началото на седмицата президентът Румен Радев свика Консултативна среща по темата за отношенията на нашата страна със Северна Македония. На 17 октомври предстои европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да вземат решение за старт на преговори за членство на Северна Македония и Албания. Преди това трябва да заседава съвместната комисия по историческите въпроси на Република България и Република Северна Македония.

Доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите въпроси, заяви пред БНТ, че въпросите на нашата обща история със Северна Македония са важни, не само като фундамент за двустранните отношения с България, но и за самата същност на Северна Македония, за самия дух на обществото там.

"Моето разбиране е, че в интерес на самата европеизация на страната, в интерес на самото приближаване към ЕС е да бъде осмислена, и призната, и дълбоко разбрана от гражданите тази обща история", коментира Кайчев. .

Според него няма крайности в отношенията между двете страни. Позицията на България е ясна и последователна.

За първите 7-8 месеца са постигнати сериозни резултати в средновековната история и разбиранията за общите личности. Той обясни, че не става въпрос за отстъпки, а за придържане към историческите извори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във