Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма категорични данни за българи в "Ислямска държава"

Министърът на отбраната Николай Ненчев посочи пред журналисти, че няма категорични и напълно потвърдени данни за съпричастност на българи към „Ислямска държава”. Ненчев каза това в отговор на въпрос дали е открито потвърждение на данните, които предишният министър на отбраната цитира, за съпричастност на българи към ИД, дали има доказателства и дали Ненчев ще иска свикване на Съвета по сигурността по темата.

„След като изясня изцяло този въпрос, има само съмнения за това”, каза Николай Ненчев. „Нямаме категорични, на 100% потвърдени данни за такива случаи”, добави министърът. Ненчев уточни, че първо трябва да изясни точно как стоят нещата и след това евентуално ще реши дали да поиска свикване на Съвета по сигурността.

В отговор на въпрос, свързан с „България в НАТО и в европейската отбрана - 2020” министърът коментира, че е оценил високо не само документа, но и хората, работили по него. Предизвикателствата, по думите му, са много и различни. Ненчев посочи по-силната интеграция на България в структурите на НАТО и работа за съвместимост между въоръжените сили и наличната техника - нещо, което към днешна дата силно го безпокои.

Министърът на отбраната отговори на въпроси след участието си в Годишната конференция по сигурността в Централния военен клуб, организирана от Софийския форум за сигурност и БАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във