Банкеръ Daily

Здравният министър Асен Меджидиев:

Няма как законово да върнем COVID добавките за медиците на първа линия

Много пъти съм заявявал, че имаме много добри лекари, които по нищо не отстъпват на своите колеги от Европа и света, но проблемите са в администрирането и най-вече в липсата на кадри – от това страда най-много здравеопазването ни. Това каза пред БНТ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

По отношение на диспропорциите във възнаграждениятя на лекарите и администрацията в различните лечебни заведения, министър Меджидиев призна, че това е болезнен въпрос от доста години, поради което е поискал да му бъде предоставена сводка за разликата във възнагражденията между администрацията и медицинския персонал в болниците у нас.

Проблемът с остойностяването е поставян многократно, но досега не е имало воля да влезе като наредба, за да се промени нещо, посочи той и уточни, че не е против повишаването на доходите, но все пак "трябва да се съобразим със състоянието на различните лечебни заведения".

Относно призива на омбудсмана Диана Ковачева да бъдат възстановени COVID добавките за медиците на първа линия, служебният здравен министър поясни, че това няма как да се случи при липсата на законодателен орган.

"Без законодателен орган в момента това не може да се случи. Но мислим за механизми, с които да компенсираме тези хора. Вече съм провел разговор с шефа на Здравната каса и със съсловните организации, за да търсим решение. Пак ще повторя, че онези пари се даваха, защото страната се намираше в извънредната ситуация, която вече приключи", обясни Асен Меджидиев. 

По думите му най-важното при следваща евентуална COVID вълна е здравната система да бъде подготвена и по възможност повече хора да се ваксинират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във