Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма изтичане на държавни тайни от служба "Военна информация", увери Каракачанов

Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от служба "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както и твърденията за изтичане на държавни тайни. Това се казва в позиция на Министерство на отбраната. 

Повод за нея станаха съмненията, че настоящият и бившият началник на служба ,,Военна информация"- Пламен Ангелов и Светослав Даскалов, са получили обвинения за престъпление по служба заради издаване на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона. Проверяват се и съмнения за финансови злоупотреби във военното разузнаване. Според прокуратурата 504 разрешения за достъп до ниво "Секретно" и "Строго секретно", тоест най-високите нива и най-строго пазените тайни на НАТО и на Европейския съюз, са дадени на хора от служба "Военна информация" в нарушение на закона, тъй като това не е направено с разрешението на някой от двамата директори на въпросната служба, а от служители по сигурността на информацията.

"Съгласно закона за защита на класифицираната информация службите за сигурност сами провеждат проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС. В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпроса,  кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп - дали служителят, извършил проверката, или самият директор. И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица", уточняват от ведомството на Красимир Каракачанов и подчертават,  че към  настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск. Тече вътрешна проверка, която трябва да приключи до 10 юли, за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата.

Директорът на служба "Военна информация" е назначен с указ на президента и единствено с указ на президента може да бъде освободен - при наличие на легитимни основания за такова действие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във