Банкеръ Daily

Росица Матева:

Няма изискване за зелен сертификат от членовете на СИК

"Няма изискване за зелен сертификат от членовете на СИК, включително и на подвижните комисии. ЦИК държи това да бъде известно на всички. Призоваваме здравния министър, ако предвижда въвеждане на някакви допълнителни мерки, те да бъдат обсъдени предварително с членовете на ЦИК". Това каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Тя подчерта, че са утвърдени предписанията на министъра на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор и ЦИК вече е взела решение как ще бъдат прилагани тези указания в изборния процес.

"Ще трябва да се проветряват помещенията, да се дезинфекцират членовете на СИК и избирателите. Дали сме препоръки до всички кметове на общини да бъдат осигурени ръкавици за избирателите", поясни тя.  

Във връзка с решението на ВАС да отмени броенето на всичките така наречени контролни разписки от машинното гласуване, Матева посочи, че ЦИК все още няма общо становище по въпроса.

"Решението на съда отменя процедурата от методическите указания на ЦИК, ясно е казано, че ЦИК трябва да опише правилата и обема на контролното преброяване. Това предстои да се обсъди, може би утре, на заседание на Комисията", обясни тя пред БНР.

Росица Матева подчерта, че софтуерът за изборите на 14 ноември се модифицира от специалисти на "Сиела Норма", а специалисти на ЦИК не работят с него.

"В момента се удостоверява в Държавна агенция "Електронно управление" и Института по метрология и стандартизация. Надяваме се това да приключи още днес, т.е. да имаме решение, че софтуерът е удостоверен заедно с машините и да започне инсталирането му в устройствата - първо на машините, които ще заминат за гласуване в чужбина", каза още говорителят на Комисията. 

"Т.нар. втори тур е предизвикателство, но ЦИК трябва да се справи, ако има такъв", заяви Росица Матева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във