Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма изискване по закон Нено Димов да разбира от нивото на водата, каза адвокатката му

Аргументите на прокуратурата срещу Нено Димов подлежат на много сериозна критика. Нито един министър не взима решения сам. Това каза в предаването „Лице в лице“ адвокатът на Нено Димов – Ива Лулчева.

„Да се твърди лична отговорност от министър и да се претендира той да разбира и от нива на водите не съответства на закона. От това разбират съответните геолози, които имат специалните знания“, каза тя.

„Решенията, които взимат министрите, са на базата на предложения на съответните длъжностни лица. В случая няма данни Нено Димов да е взел решение в противоречие с предложеното му от длъжностните лица в министерството“, коментира адвокатът. „Министърът е политическа фигура, която осъществява политиката на държавата в съответната област. Не ми е известно да има изискване, когато едно лице се избира за министър, да има специални знания във всички области на икономиката и социалния живот на една държава“, аргументира се Ива Лулчева.

„Възмутителното в случая е и решението на прокуратурата да иска постоянно задържане, защото като министър може да повлияе на разследването. Това е абсолютно необосновано, защото той подаде оставка“, заключи Лулчева.

Днес премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. По-рано се разбра, че той е решил да подаде оставка, независимо от това дали ще стане обвиняем или не.

Димов прекара нощта в ареста на столичното трето РПУ. До този момент от прокуратурата не съобщават дали е задържан заради водната криза в Перник, или за аферата с италианския боклук. Той беше един от десетките отведени за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност" и Антикорупционната комисия заради водната криза в Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във