Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма изглед българо-македонската комисия да се разбере за Гоце Делчев

Деветото заседание на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, което се проведе в София, отново приключи без да бъде постигнато съгласие за личността на Гоце Делчев. Комисията прекрати работата си за половин година.

"Ако Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси продължи да настоява в работата си да се установи и напише в документ, че Гоце Делчев е българин или македонец, няма да имаме решение", заяви Драги Георгиев, съпредседател на комисията от македонска страна. По думите му личността на революционера е много чувствителна тема и да се отговори каква е неговата народност не е работа на съвместния орган.

Според Георгиев по онова време светът не е бил "черно-бял" и не е имало ясно разделение на българско или македонско съзнание, защото "всичко е преплетено и всички развития в този период са хаотични".

Българският съпредседател на комисията Ангел Димитров обаче смята, че трябва да определи произходът на Гоце Делчев. "Ако не се знае какъв е човекът, няма да можем да определим точно неговото дело. Освен това няма защо ние да казваме. Гоце Делчев сам е казал какъв е, това са го казали неговото семейство, приятели, другари", посочи Димитров.

Георгиев, разбира се, не е съгласен. "Ако вървим по аналогията, че Гоце Делчев е казал, че е българин, той много често използва и думата македонски народ и македонци", твърди македонският историк.

Българският историк отчете, че не е постигнат никакъв напредък в съвместната работата на учените от двете страни до този момент. "Това, за което сме се договорили, е толкова малко и незначително, че се затруднявам дори да си го припомня. Поредната среща показва, че напрежението в работата на комисията не затихва и дори се получават сигнали, че македонците имат различни представи както за смисъла на работата, така и относно разбирането им на Договора за добросъседство. Не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати", каза Димитров. Той посочи, че българските членове на комисията са направили всичко по силите си, затова сега нещата се пренасят на политическо ниво.

Българската страна е предложила да има още една среща през декември, но колегите им от югозападната ни съседка са отказали и предложили да се прекрати работата на органа до май 2020 г. 

Драги Георгиев, заяви че има сериозни раздвоения около тълкуването на личности от историята, както и за учебниците. Дадени са препоръки за българските учебници и забележки към текстовете в тях.  "Никаква дилема няма за това да се чества заедно Гоце Делчев, но се работи", каза Георгиев. "Всички политици да си говорят каквото искат, ние не зависим нито от българските, нито от македонските политици", посочи още той.

Отлагането на срещите на комисията е заради предстоящите избори за премиер в Северна Македония, след като премиерът Зоран Заев свика нови избори в страната заради отказа на Европейския съюз да започне преговори по присъединяването на страната към алианса.

Животът и делото на Гоце Делчев се оказаха препъникамък за работата на съвместната комисия още през юни тази година. Конфликтът се задълбочи на седмото й заседание през септември Тогава след 3-месечна пауза срещата беше определена от българската страна като най-безрезултатната и най-разочароващата до момента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във