Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма яснота колко ще струват машините за предстоящите избори

Няма яснота колко пари ще са необходими за осигуряването и обезпечаването на машините за предстоящите избори, тъй като в момента не се знае точният брой на тези машини.

Това стана ясно при обсъждането на предложението за план-сметката за разходите за вота, която Централната избирателна комисия трябва да изпрати във финансовото министерство.

"Остават неясни параметри относно броя на секциите, в които следва да се осигури машинно гласуване в секциите извън страната, както и относно необходимостта в някои секции да има допълнителен брой машини с оглед брой на избирателите в тези секции. Освен това трябва да се има предвид, че машинно гласуване ще се организира и в предстоящите частични избори за кметове, насрочени на 27 юни тази година", обясни секретарят на ЦИК Севинч Солакова.  

Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели в страната и чужбина трябва да се гласува само с машини.

По-рано днес зам.-председателят и Говорител на ЦИК Росица Матева припмни, че на изборите на 4 април машини за гласуване е имало в 9400 секции в страната и вече доставените устройства би трябвало да са достатъчни за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 11 юли. Тя обаче уточни, че ще са необходими още поне 500 устройства, с които да се обезпечи машинното гласуване в чужбина. 

В телевизионно интервю тя напомни, че машинното гласуване ще е задължително за секциите с над 300 избиратели.

ЦИК очаква информация от „Информационно обслужване“ в колко секции зад граница са гласували повече от 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за тях, уточни Матева.

По думите ѝ до момента не е платено нищо на доставчика на машините „Сиела Норма“ по договора, сключен с предходната ЦИК за 43 млн. лева. Предстои среща с представители на фирмата, които трябва да представят още документи, поясни говорителят на ЦИК.

Ще бъде направена мащабна кампания в цялата страна с демонстрации как се гласува с машините, също и изчисления колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече машини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във