Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма други тежко пострадали при пожара в "Пирогов"

Кирил Ананиев

Пожарът в УМБАЛСМ "Пирогов" е потушен окончателно, няма опасност за пациентите. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в лечебното заведение. Маринов посочи, че са предприети необходимите мерки, за да се ограничат щетите от пожара в болницата. Загинали са двама пациенти, които са били в непосредствена близост до пожара. Останалите са евакуирани и няма опасност за тях.

По думите на ресорния министър не става въпрос за злонамереност, т.е. терористичен акт. "Работим в момента по установяване на причините на инцидента. Текат процесуално-следствени действия под ръководството на Софийската градска прокуратура. Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка. Това е работна версия. Предстои колеги от пожарната и специалисти, които да кажат какви са причините", каза още той.

Маринов уточни, че вторичните щети се изразяват в това, че в следствие на пожара има срутена стена. Още е трудно да се влезе в самото помещение, за да започнат работа следователите. Служителите от пожарната изясняват механизма, по който е възникнал инцидентът. Обезопасява се мястото, за да се гарантира безопасността на пациентите. Министърът посочи и че ще бъде направена инспекция на болницата, за да се види дали пожарът е довел до структурни промени по сградата. Той увери, че това ще се случи по най-бързия начин и допълни, че срутването не застрашава дейността на "Пирогов".

Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че няма други тежко пострадали при пожара, както и че няма опасност за живота на пациентите. След извършването на следствените действия евакуираните ще бъдат върнати в болницата.

"Държа да подчертая бързата реакция на дежурния екип на болницата, специално на д-р Петров и на всички останали, които са предприели абсолютно всички действия, докато дойдат 12 пожарни коли. Пожарната и МВР са действали съвместно много бързо, за да се ограничат щетите", заяви Ананиев.

Той посочи, че няма опасност за живота на обгазените. Пряко застрашен е бил животът на 80 души. Екипите на МВР са действали своевременно. Болницата към момента работи нормално. Министърът отбеляза, че други болници са искали да помогнат на "Пирогов", но екипът на болницата се е справил сам с помощта на пристигналите на място екипи на пожарната и полицията.

По думите му 32 пациенти са били изведени от Второ вътрешно отделение, където е възникнал пожара.

Пожарът е избухнал тази сутрин към 4 часа. По първоначални данни се е взривила кислородната система в отделението, в резултат на което е избухнал и пожарът. По данни на лечебното заведение двама тежко болни пациенти на 55 и 68 години, които са били в стаята, са загинали, а други 100 души бяха евакуирани.

От МВР уточниха, че сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4 часа в оперативния център на Столичната пожарна. Огънят е бил потушен за 3 минути. По непотвърдена информация първоначално е избухнала кислородна бутилка. Причината за инцидента предстои да се изясни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във