Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма доказателства Божков да е бил изнудван, твърди прокуратурата

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова

Към момента в Софийската градска прокуратура не са представени доказателства, че е било упражнено неправомерно въздействие и принуда спрямо обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Обвинението не разполага и с доказателства да е било извършено изнудване, за което е образувано досъдебното производство от органите на Главна дирекция "Национална полиция". Това заявиха от прокуратурата във видеосъобщение, публикувано в официалната им Фейсбук страница.

На 21 март в прокуратурата били депозирани три проекта на постановления за привличане на политически лица (Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова - бел. ред.) в качеството им на обвиняеми по повод съучастие в изнудването на Васил Божков. Документите не съдържали подпис, не било посочено име, а само длъжността на разследващия полицай. "Разследващите полицаи нямат правомощия да повдигат обвинения на лица, членове на Министерския съвет към момента на деянието", посочва във видеото говорителят на СГП Десислава Петрова. Разследвания за престъпления, извършени от лица от Министерския съвет, се правят само от следовател, който принадлежи към независимата съдебна власт. Целта е гаранция срещу евентуален произвол и злоупотреба с власт, изтъква тя.

"Във връзка с извършените на 17 март опорочени претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, присъствалите на тях поемни лица ще бъдат разпитани от следовател, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед", казват още от държавното обвинение. Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР", заявява говорителят на СГП.

https://www.facebook.com/Press.PRB/videos/564289064626031

Facebook logo
Бъдете с нас и във