Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма динамика в общественото доверие преди изборите, твърди експерт

Социологът Стойчо Стойчев, преподавател в Софийски университет "Св. Кл. Охридски" коментира днес в ефира на БНР резултатите от социологическите проучвания на "Тренд" и "Маркет линк" за предстоящите евроизбори.

"Динамика на общественото доверие, според мен, не е имало изобщо. Тази динамика по-скоро е само в социологическите проучвания. Предишните проучвания бяха направени във вихъра на скандалите с апартаментите. В средата на април се появиха данните, че БСП изпреварва с 1,5% ГЕРБ, а сега е точно обратното", заяви експертът.

Социологът смята, че не е нужно дори да се гледат социологически данни, за да се знае, че има три сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, които задължително влизат не само в Европейския парламент, но и при всякакви други избори. По негови думи в последните дни се спекулира много дали ВМРО биха могли да преминат бариерата, като се екстраполира скандалът с имотите на Каракачанов. Също така според него другата партия под въпрос е Демократична България. Като отново се спекулира с това дали те ще успеят да мобилизират достатъчно доверие. Стойчев допълни, че голяма е вероятността тези две партии да имат по един депутат, защото от една страна, ГЕРБ не биха могли да загубят толкова от апартаментите, колкото биха могли да спечелят Демократична България от мобилизация на някакъв протестен вот, колкото и малък да е той. А от друга страна, организации като ВМРО печелят на базата на антиевропейското говорене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във