Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да затварят училищата и градините в София

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни - това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще изпратим до министъра на здравеопазването и областния щаб, които имат правомощия да въвеждат мерки на територията на общината. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на Фейсбук страницата си. По-рано днес се състоя заседание на оперативния щаб по въпросите на коронавируса.

232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4 процента от всички, а в детските градини процентът е малко над 1 процента с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа - с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия, информира Фандъкова.

По думите й изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от ковид отделенията с повече от два месеца. Столичната община ще изпрати сигнал до НЗОК за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал.

Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо, и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с коронавирус, от които 214 са на интензивно лечение, посочва кметът.

София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително.

Столичната община увеличава екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР се включват и три екипа от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти, информира кметът Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във